Turentusiast og forfatter Jan R. Olsen er klar med ny bok, «På tur i Nord-Troms». I den anledning har vi fått ham til å gi nordlysleserne en rangering av de beste turene i nordfylket.

Olsen plukket ut én tur fra hver kommune: Storfjord, Lyngen, Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen.

- Jeg tok en fra hver kommune - så ble det rettferdig, sier Olsen.

Dette er Olsens fjerde bok, men første turbok fra Nord-Troms. I boka er det ikke bare toppturer på ski det skrives om, men også kajakk og kano-turer, sykkel, lengre turskiturer, og brattere fjell. Det er fra det helt enkle, til det mer utfordrende, i følge forfatteren selv.

- Jeg har måttet begrense meg i utvalget. Boka ble jo to kilo til slutt, sier Olsen, som selv står bak både tekst, bildet og selve utgivelsen av boka.

«På tur i Nord-Troms» inneholder ifølge Olsen over 90.000 høydementer, og 1.900 kilometer er tilbakelagt.

Topp seks

Blant alle disse høyde og lengdemetrene er det altså disse turene Olsen mener er de beste:

Steindalstind (1511 moh) i Storfjord:  Startet i kald og tykk sommertåke, men når vi kom over tåka i 900 meters høyde, fikk vi skikkelig sommervarme og opplevelsen av å være på toppen av verden.

Russelvfjellet (818 moh) i Lyngen: Toppskituren i midnattssol i slutten av mai ble en magisk opplevelse med spennende lysfenomener og tåke som kom og gikk. Perfekte skiforhold og overraskende mye sne.

Store Kvænangstind  (1178 moh) i Kvænangen: Min vanskeligste topptur noensinne og helt på grensen av hva jeg er villig til å gjøre i fjellet uten sikringsmidler. Solotur to ganger på åtte dager fordi det var tåke på toppen første gang.

Blåtind (1142 moh) i Nordreisa: Travers over tre topper på Uløya med den beste utsikten mot Lyngsalpan man kan tenke seg. Mange spennende utsiktspunkter på turen.

Sotnestind (833 moh) i Skjervøy: Nok en travers over tre topper på Arnøya. Spektakulær utsikt over Fugløysundet mot blant annet Vannøya, Lyngsalpan og Nord-Fug

Isfjellet (1375 moh) i Kåfjord: Variert tur som preges av spektakulær natur ispedd innslag av den samiske kulturen og gammel gruvedrift.

Med høydeskrekk

Man skulle kanskje ikke tro det, med tanke på at turer i fjellet ser ut til å være Olsens favorittgeskjeft, men forfatteren har faktisk høydeskrekk.

- Jeg har den iboende i meg. Men man kan faktisk trene den bort. Jeg hadde en treukersperiode med veldig mange turer i høye fjell, og på slutten der var den helt borte. Men det må vedlikeholdes. Man må jobbe med det hele tida, hvis ikke faller man tilbake!

Olsen håper hans nye bok kan appellere til alle turglade mennesker.