Han fikk Nordlysprisen 2015

Ragnar Olsen fikk årets Nordlys-pris utdelt på Kulturhuset i Tromsø fredag av sjefredaktør i Nordlys Anders Opdahl. Foto: Ola Solvang

Ragnar Olsen fikk årets Nordlys-pris utdelt på Kulturhuset i Tromsø fredag av sjefredaktør i Nordlys Anders Opdahl. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 5 år gammel

I 2013 fikk han Edvard-prisen. Da trodde han det skulle holde.

DEL

- Gratulerer så masse med Nordlysprisen! Vi får ta sportsspørsmålet: Hva føler du nå?

- Nå har jeg visst det noen dager og det har begynt å sige inn, men det var overraskende. Jeg hadde ikke venta meg dette, sier Ragnar Olsen.

Han er en snartur innom Nordlys-bygget. Om få timer skal han stå på Kulturhusets storscene og motta heder og berømmelse. Han som fra før har både Prøysenprisen, Blixprisen og Troms fylkeskommunes kulturpris, for å nevne noe.

- Da jeg fikk Edvardprisen trodde jeg nå at det skulle holde, egentlig, humrer Olsen.

Ny opera på gang

- Hva er ditt forhold til Nordlysfestivalen?

- Bortsett fra at jeg som publikummer synes det er en veldig spennende festival med stor bredde, har jeg vært involvert i noen produksjoner. Det største var kanskje «Heksehammeren» som var åpningsforestilling for to år siden.

Sier Olsen. Som på sin innholdsrike CV har blant annet oversettelser av seks Shakespeare-skuespill, han har skrevet omkring 30 helaftens forestillinger for teater og kabaret, inklusive to operaer.

Christian Kvart

- Og nå er du i gang med din tredje?

- Jeg og Ragnar Rasmussen holder på med et prosjekt som bygger på historisk materiale. Det er ikke en direkte fortsettelse av «Heksehammeren», men man kan se det i sammenheng for på sine eldre dager som konge ble Christian Kvart en veldig ivrig heksejeger. Men den handlinga vi holder på med skjedde da han helt ung, litt over tjue år og nettopp hadde blitt konge. Da utrusta han en ekspedisjon helt nord til Kolahalvøya, det var en militær ekspedisjon med åtte store krigsskip og masse kanoner for å vise hvem som hadde overhøyhet der nord. Det var ganske stor konkurranse om områdene og det minner jo litt om hva vi ser nå.

- Hva hadde den unge visesangeren Ragnar Olsen sagt dersom han hadde visst at han skulle ende opp i operaen?

- Det hadde jeg vel ikke trodd så veldig på. Jeg har aldri vært spesielt interessert i opera, jeg ser fremdeles en visesanger som bare har dumpa borti mye anna.

Bernstein på Finnsnes

Når prisvinner Olsen i kveld kan sette seg i sin røde kulturhusstol, er det for høre på musikk som i minnene sender ham tilbake til 60-tallet. Finnsnes hadde fått TV. NRK sendte ettermiddagskonserter med den karakteriske dirigenten Bernstein.

- Det pleide vi å se på alle sammen. Faren min var dirigent for Finnsnes musikkorps, smiler Ragnar Olsen.

Dette sier juryen:

«En nordnorsk stemme som evner å fortelle oss om verden – og verden om oss».

Slik oppsummerer Nordlyspris-juryen sin begrunnelse. Juryen har bestått av organist Bjørn Andor Drage, bratsjist Tørris Koløen bakke og instituttleder Zafer Ôzgen ved musikkonservatoriet.

– Ragnar Olsen har vært engasjert på så mange vis. Han har vært visestemme i alle år, av den type visestemme som er så presis i forhold til det vi gjerne kaller nordnorsk, med en utrolig fin balanse mellom det enkle og det seriøse. Han er en veldig viktig melodisnekker, Boknakaran er en institusjon i seg selv. Så er det alt av melodier han har levert til andre betydelige artister. Summen av alt det er en pris i seg sjøl. Teatersida representerer et enormt arbeid og nå e er han i gang med sin tredje opera. Det er sjelden at forfattere har gjort så mye innenfor det feltet. Det krever en musikalsk hjerne hos tekstforfatteren. Ragnar Olsen er så rik på talent at han kan briljere på de områdene, jeg tror ikke han bryr seg om sjanger.

- Burde han ha fått prisen før?

- Ja! For lenge siden, sier Bjørn Andor Drage.