(Nordnorsk debatt)

Khader Zourob var på jobb i matvogna si da han ble møtt med følgende tirade:

«Du er faen ikke norsk», «Jævla fucking jalla» og «ikke lek med meg i mitt land», «du er ikke etnisk norsk», «hva i helvete gjør du i Norge», skrek kvinnen.

Ikke bare var Zourob på jobb, han var på en arbeidsplass som han skapte for seg selv, en arbeidsplass som kvinnen også truet med å sette fyr på.

Zourob filmet utskjellinga og truslene, og anmeldte saken til politiet. Videoen er ganske ubehagelig. Du kan se den selv her.

Det er Zourobs jobb å selge kebab og annen mat til folk fra matvogna si. Det er ikke hans jobb å drive identitetsjakt på folk som begår hatkriminalitet mot ham.

Men akk. Politiet klarte ikke å identifisere en kvinne som ble fanget på film, i grei kvalitet, til tross for at det finnes omvendte bildesøk i Google. Hun var ikke kjenning av politiet, så det var det.

Saken ble først henlagt.

Zourob ble informert om at han kunne varsle politiet dersom han fikk informasjon om kvinnens identitet, som Nordlys fortalte torsdag. Flere måneder senere varslet han.

– Fornærmede ringte da inn til politiet og informerte at han så den mistenkte. Politiet dro umiddelbart til stedet og fikk identifikasjon på den mistenkte kvinnen. Henleggelsen ble følgelig omgjort, og tiltale tatt ut, forteller statsadvokat Kirsti Jullum Jensen, som har tatt ut tiltalen.

Det er talende at statsadvokaten mener at saken faktisk hører hjemme i retten. Det betyr at de anser bevisene som Zourob kom med som sterke.

Men det man sitter igjen med etter politiets fremgangsmåte er følgende: For at politiet skal følge opp typisk hatkriminalitet, må offeret gjøre mesteparten av jobben selv. For saken fremstår ikke som veldig høyt prioritert av politiet.

Må den som blir fornærmet i en sak finne frem navn og adresse på gjerningspersonen, i tillegg til bevisene på forholdet, før de melder saken?

Hvor mange gidder den ekstra påkjenninga med det?

Det etterlater i så fall et fryktelig dårlig inntrykk. Og står ikke i tråd med politiets egne påstand om at de “ser alvorlig på hatkriminalitet fordi det ikke bare rammer den enkelte som utsettes, men også fordi det kan skape frykt hos utsatte grupper.”

Det smaker i alle fall fryktelig surt i et Tromsø-samfunn som trenger at alle er på ballen i saker som dette.

Vi har dessverre hatt flere tilfeller av samehets, rasisme, seksuell trakassering, og trusler i full offentlighet i vår by de siste par årene.

Selvsagt er det de såkalte unntakene som plager folk på denne måten. Selvsagt er det ofte fyll involvert. Men det er ulovlig å stjele i fylla. Det er ulovlig å selge dop i fylla. Det er ulovlig å kjøre bil i fylla.

Det er heller ikke fritt leide å drikke seg full og true folk med å sette fyr på arbeidsplassen deres og kalle dem for «Jævla fucking jalla».

Tiltalte sier at hun selv ikke husker saken. Og vi vet ikke hva som som var foranledningen for sjikanen.

Man kan både glemme å kjøpe bussbillett og krangle med bussjåføren, likevel må man fortsatt betale bot til samfunnet når man blir tatt i å ta seg til rette.

Kommunen kan lage tusenvis av handlingsplaner mot rasisme og samehets.

Men det at politiet tar slike saker alvorlig har enorm betydning for samfunnshygienen. Altfor ofte ofte avblåses rasistiske utbrudd som noe bare marginale mennesker driver på med.

Også av ofrene som ofte opplever det å anmelde som større påkjenning, enn selve sjikanen.

Når folk først anmelder saken, og har gode videobevis, bør de ideelt sett slippe å etterforske saken selv.

Vi blir kanskje aldri helt kvitt rasisme. Slik som vi ikke blir helt kvitt mange ubehagelige impulser i mennesket, som vi har hatt vett til å gjøre ulovlige.

Men vi kan gjøre det betydelig mer ubehagelig å være rasist.