Det bor over 4.000 mennesker i bydelen i Tromsø. Nå kommer et helt nytt tilbud for å holde på noen av dem

NYKOMMER: Hamna IL starter for alle første gang opp med eget damelag for seniorer i fotball. Med på bildet: Ine Førde, Astrid Pettersen, Jenny-Kristin Simonsen, Ida Wiik Antonsen, Ann Cecilie Andreassen, Mariell Torgersen, Elise Rostad, Emilie Heika Wiik, Vilde Sofie Hermansen, Solrin Samuelsberg, Smilla Jensen-Eveborn, Sophia Wilhelmsen, Rebekka Heimdal Pettersen, Lene Engen, Hanna Helin Ates, Maja Ulriksen, Frida Elise Isaksen, Synne Kvernberg, Mille Røsting Mathisen, Henriette Michelle Blomstereng, Ingrid B Stenersen, Hanne Sofie Johnsen, Susann Nikolaisen, Susanne Mortensen og Sofie Jakobsen.

NYKOMMER: Hamna IL starter for alle første gang opp med eget damelag for seniorer i fotball. Med på bildet: Ine Førde, Astrid Pettersen, Jenny-Kristin Simonsen, Ida Wiik Antonsen, Ann Cecilie Andreassen, Mariell Torgersen, Elise Rostad, Emilie Heika Wiik, Vilde Sofie Hermansen, Solrin Samuelsberg, Smilla Jensen-Eveborn, Sophia Wilhelmsen, Rebekka Heimdal Pettersen, Lene Engen, Hanna Helin Ates, Maja Ulriksen, Frida Elise Isaksen, Synne Kvernberg, Mille Røsting Mathisen, Henriette Michelle Blomstereng, Ingrid B Stenersen, Hanne Sofie Johnsen, Susann Nikolaisen, Susanne Mortensen og Sofie Jakobsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Et helt nytt damelag ser dagens lys i Tromsø.

DEL

Til tross for et stort lokalt fotballmiljø og et godt breddetilbud mangler Hamna IL seniorlag på både herre- og damesiden. Mangelen på tilbud fører til at unge fotballspillere enten må slutte, eller bli nødt til å bytte klubb dersom de ønsker å fortsette med fotballen. Dette ønsker nå klubben å gjøre noe med, ved å starte Hamnas aller første seniordamelag.

– Hamna har alltid vært gode på aldersbestemt fotball, og har hevdet seg i barne- og ungdomsfotballen i flere år. Etter aldersgruppen for jenter 17 år sier det likevel stopp. Det bor over 4.000 mennesker her i Hamna, og det er et godt fotballmiljø her. Derfor tenkte vi å starte et damelag på seniornivå. Jentene på laget vårt hadde lyst til det, og vi hadde en god sesong i fjor. Vi tok det opp med styret, og de synes at det var en kjempeidé, sier Hamnas trener Svein-Åge Fredriksen.

– Vi skal prøve å løfte jente- og damefotballen i klubben, slik at Hamna som klubb blir konkurransedyktig på dette området. Vi har nå jenter fra 2003 til og med 2000 på laget. Vi håper at flere jenter som har tilknytning til Hamna og har spilt fotball tidligere kanskje kan være på å starte et damelag, sier Fredriksen om klubbens målsetning.

– Dumt hvis jentene mister miljøet her

Fredriksen er usikker på hvorfor det har tatt så lang tid å få til et slikt tiltak, men legger i all hovedsak skylden på manglende anleggstilbud.

– Alt har en modningstid. Jeg har kommet inn her nylig. Jeg sitter også i ressursgruppa for jentefotball i fotballkretsen. Det er et så fantastisk miljø her, så jeg synes det er dumt at disse jentene skal miste dette etter man blir 17 og 18 år, eller skal være nødt til å gå til andre klubber dersom de ønsker å fortsette. Det bor over 4.000 innbyggere i Hamna i dag, hvis alle tilbudene blir borte er det ikke sikkert at det vil bo like mange her om, si ti år. Vi har en treningshall her som funker bra til trening, men vi har en for liten bane. Dermed kan vi ikke spille kampene våre her. Jeg vet at det jobbes i klubben om å få bygget en ny fotballbane, så vi får håpe at politikerne skjønner verdien av lagidrett, og lar det skje.

– Det skjer mye her i Hamna nå, det er en godt drevet klubb. Både jeg og Nathalie (Blomstereng) har UEFA B-lisens, og Håkon (Straume) holder på å ta det. Nathalie har tidligere spilt på Fløya, så hun har mye erfaring, og er en god trener som har fått mye til tidligere. Flere av jentene vi har her var i finalen i Norway cup, så gode spillere har vi også. De trenger bare et ordentlig tilbud, sier Fredriksen.

– Hvordan kampene skal spilles er dermed fortsatt usikkert, det kan hende vi vil bli nødt til å leie oss inn på en annen bane. Damelaget vil stå økonomisk uavhengig fra barne- og ungdomsidretten, så vi holder på med å skaffe sponsorer og midler. Vi selger kalendere og har en del kafeer. Økonomien blir ikke det største problemet. Vi starter med å spille i 3. divisjon. Vi har ikke noen konkret målsetting enda utenom å få startet opp dette laget, og bygge videre på det miljøet som er her. Vi ønsker å beholde jentene lengst mulig.

Ikke Fløya-konkurrent

Satsningen på damesiden i Tromsø som helhet er et omdiskutert tema, og det har ved flere anledninger blitt diskutert om det i det hele tatt er realistisk at både TIL, TUIL, Fløya og klubber som Hamna skal kunne satse høyt på damesiden. Tanken om å samles rundt ett lag har vært oppe mellom klubbene, uten at det har ført til noen klar enighet.

I Hamna virker de klare på at de ikke ønsker å slå seg opp som en konkurrent til Fløya eller andre eventuelle ledende klubber i byen.

– Fløya er laget i Tromsø som satser høyest på damesiden. Jeg tenker at dersom du kan tilføre det laget noe, så burde du gå dit. Jeg tror ikke vi kan satse på å ha tre-fire lag på et så høyt nivå her i byen. Kanskje noen av jentene våre klarer å utvikle seg så pass, men hovedfokuset vårt skal være å gi dem et tilbud i utgangspunktet, slik at de ikke slutter tidlig, sier Svein-Åge Fredriksen.

VIL GI ET TILBUD: Trenerteamet til Hamnas nye damelag består av (f.v.) Nathalie Blomstereng, Håkon Straume og Svein-Åge Fredriksen.

VIL GI ET TILBUD: Trenerteamet til Hamnas nye damelag består av (f.v.) Nathalie Blomstereng, Håkon Straume og Svein-Åge Fredriksen. Foto:

 

Artikkeltags