Han har aldri før sett flått her, men er ikke overrasket: – De kan dukke opp overalt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Flått påvist i Hammerfest. Veterinær Leon Cantas sier at det er grunn til å sjekke kjæledyrene og til og med hester, etter å ha tatt seg en tur i skogen.

DEL

Mandag ble Leon Cantas ved dyreklinikken PrivatVetPraksis i Hammerfest kontaktet av en bekymret hundeeier, som hadde mistanke om at hunden var blitt bitt av en flått. Det skriver iFinnmark.

Den ble fjernet av veterinæren.

– Rundt bittområdet var det noe rødhet som et resultat av lokal allergisk reaksjon, ellers viser hunden per i dag en sunnhetstilstand uten anmerkninger, sier Cantas.

– Ikke sett dette før

Han har aldri sett flått på hund i Hammerfest før, men er ikke overrasket over at det kan finnes også her. Han sier at nasjonale overvåkningssystem har forventet at de skal flytte seg nordover, men at det ennå vil ta tid.

LES OGSÅ: Oppdaget karakteristisk rød ring rundt det hun trodde var myggstikk

LES OGSÅ: Bitt av flått på 70 grader nord

Likevel synes flåtten å dukke opp i Finnmark med jevne mellomrom. I fjor fant blant annet Inger Sara flått på hunden sin i Lakselv.

– Der var et tilfelle hvor vi mistenkte flått i Hammerfest i forrige måned, og noen bekreftet tilfeller i Lakselv i fjor. Det kan nå dukke opp flere enkelttilfeller, som dette nå i Hammerfest, sier han.

Da Finnmarken skrev om flått i Finnmark i 2009 dukket det flere historier opp, og alt tyder på at flåtten har vært oftere i Finnmark enn vi tror.

LES OGSÅ: – Ingen nyhet, ble bitt en sommer på 70-tallet

– Kommer med fugler

Men disse tilfellene skyldes neppe at skogslåtten har vandret oppover fra lenger sør i landet og slått rot her, men det heller forklares med at flåtten «haiker» med trekkfugler og rådyr i Finnmark i kombinasjon med en relativ varm sommer i år, ifølge han.

– Jeg tror ikke finnmarkinger trenger å bli bekymret for flåttfare enda. Det skal mye til for at flåtten etablerer seg som bestand, sier veterinær Leon Cantas.

LES OGSÅ: Pus med flått i pelsen

Selv om de flåtten forviller seg opp til Finnmark, er det ikke gitt at den overlever.

– Det tar en god del tid fra en flåttlarve blir en voksenflått, og med den vinteren og det klimaet som er i Hammerfest og omegn gjør det ikke enkelt for flåtten, sier veterinæren.

LES OGSÅ: Overbevist om at han fant flått på hunden sin

Flåtten

  • Flått finnes i flere varianter over hele verden. I Norge finnes åtte arter slike blodsugende midd. Skogflått er den vanligste og det er den som kan spre smitte til mennesker ved å bite seg fast og suge blod. Skogsflått blir regnet som den verste smittebæreren blant blodsugerne i de nordlige delene av Europa.
  • Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie.
  • Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig (innen 24 timer) for å begrense muligheten for overføring av smitte.
  • Størrelsen varierer fra én til over ti millimeter, avhengig av stadium og hvor mye blod den har sugd.

Kilde: Wikipedia

Dette gjør du

Skulle noen ha blitt bitt av flått, bør de raskt oppsøke lege etter flåttfunn for raskest mulig diagnose eventuelt behandling. Det gjelder samme for kjæledyr også, ifølge Leon Cantas.

– Flått som har festet seg på huden bør fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for å bli smittet av sykdommer, sier Cantas.

Og legger til:

– Bruk fingrene, en pinsett eller flåttplukker, ta flåtten helt inne ved huden og dra flåtten forsiktig ut. Rens gjerne bittstedet.

Kan føre til sykdom

Cantas understreker samtidig at ikke alle flått bærer med seg sykdom, men om flåtten skulle gjøre det kan den spre flere bakterie- og virussykdommer, både til dyr og mennesker.

– Lyme-Borreliose er sykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt i Norge og Lyme Borreliose etter flåttbitt har økt dramatisk de siste årene spesielt i sørlige delen av landet.

LES OGSÅ: Flåtten er farligere enn man hittil har trodd

– Sykdommen kan slå ut på mange forskjellige symptomer, og viser seg noen dager etter flåttbittet ofte som utslett, feber, leddplager, muskelsmerter og hodepine.

Nylig ble det også kjent at franske forskere mener at flåtten trolig sprer sykdommer som ennå er ukjente.

– I Sverige og Norge kan skogflåtten mest sannsynlig være bærer av over 20 arter virus, bakterier og encellede organismer som utgjør en fare for mennesker. Spesielt for personer med nedsatt immunforsvar, sa Thomas Jaenson, professor i medisinsk entomologi.

LES OGSÅ: Hjortedyr får skylda for at flåttsykdommen sprer seg, men også klimaet har noe å si

Lever ikke hele livet i Finnmark

Da iFinnmark i fjor skrev om et flåttilfelle i Lakselv, ble flåtten sendt til Dag Hvidsten i Flått i nord-prosjektet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.Han kunne fortelle bekymrede finnmarkinger at «flåtten ikke hadde kommet til Finnmark»:

– Den må ha kommet dit som voksen eller nymfe, og antakeligvis har den kommet med fugl eller et stort dyr. Ingen flått klarer å leve en hel livssyklus i Finnmark, den trenger en lang sommer for å utvikle seg da den er avhengig av å få mye varme, sa Hvidsten.

LES OGSÅ: Den kan føre med seg livsfarlig sykdom og er nå oppdaget i Nord-Sverige

I en artikkel fra 2014, publisert på Universitetet i Tromsøs nettsider, forteller Hvidsten at det i løpet av de seks siste årene kun er påvist ett tilfelle av borreliose i Finnmark.

I samme artikkel ble det også bemerket at flåttgrensen nå er i området ved Finnsnes og Senja i Troms, på 69 grader nord. Hvidsten fikk spørsmål om flåttgrensa ville forflytte seg nordover:

– Ja, det vil vi måtte regne med. Men ennå er ikke dette noe særlig problem nord for Brønnøysund. Hvis vi ser på prognosene for mange tiår framover, slik det er beskrevet i vitenskapelige artikler, så vil vi kanskje få se flått på Nordkapp om 60 år.

Artikkeltags