Den ble trolig satt i Lakselv i september 2000. En 18 år gammel gutt fra Havøysund hadde nettopp bestått førerprøven, og forlot biltilsynet i Lakselv i pappas bil.

Trodde ikke sine øyne

 Over Gjøkenessletta skal kjøreferdighetene settes på prøve. Gassen går i bånn, og han suser avgårde i 139 kilometer i timen.

- Jeg jobbet i UP i Hammerfest på den tiden, og vi var i gang med fartskontroll på sletta mellom Lakselv og Porsangmoen. Jeg husker ikke nøyaktig hastigheten, men han må ha kjørt i over 130 i 80-sonen, forklarer pensjonert politimann, Per Holmvik.

Høstdagen i 2000 husker han fortsatt godt. Noe lignende har han som politi aldri vært borti, for da han ba om å få se førerkortet, trodde han knapt hva han så. Unggutten hadde kjørt opp klokken 09.30 samme dag.

- Han hadde jo ikke fått noe førerkort, men de hadde skrevet ut et midlertidig kjørebevis, i påvente av ordinært førerkort. Den lappen hadde han på seg da vi stoppet han, forklarer Holmvik.

40 minutter

Den unge sjåføren hadde ikke hatt lappen i mer enn 40 minutter da han ble stoppet.

- Han hadde bare kjørt fra trafikkstasjonen og opp dit. Det kan ikke være mer enn noen kilometer, og det kan ikke ha gått mer enn et kvarter fra han startet opp, til vi sto der med lappen hans i hånden, sier Holmvik.

Han husker fortsatt hvordan havøysundgutten sank sammen da han skjønte hvilken vei det gikk , eller rettere sagt, ikke gikk.

- Han reagerte egentlig ikke, det er mer riktig å si at han resignerte. Det var ingen kjefting eller noe, han bare godtok det uten å si stort, sier Holmvik.

Ble oppslag

Saken ble oppslag i Finnmark Dagblad lørdag 2. september i 2000. Til avisen konstaterte Holmvik den gang;

 - Han kan ikke ha fått med seg mye av teorien om adferd i trafikken.

- Saken var såpass spesiell, at vi tok kontakt med UP-sjefen for distrikt 12, som også uttalte seg om saken. Såvidt jeg husker ble det vel også en VG-sak ut av det, sier Holmvik.

Sjåføren måtte belage seg på å vente et år før han kunne kjøre opp på ny, i tillegg risikerte han både fengsel og en saftig bot. Hvordan det endte, vet ikke Holmvik.

- Jeg aner ikke hvordan det gikk med han, men han var så fersk som sjåfør, at det burde vært skjerpende, etter min oppfatning, sier Holmvik.

Rekord

Daværende UP-sjef Einar Holand, uttalte følgende om den unge mannens adferd: - Slik kjøring av en uerfaren sjåfør på våt vei, er farligere enn uforsiktig omgang med våpen.

Holmli, som penjonerte seg for rundt ti år siden, sier han i sin lange karriere i politiet aldri har opplevd noe i nærheten av denne hendelsen. Han mener 18-åringen fra Finnmark satte norgesrekord.

- Det var aldri noen som hadde klart å miste førerkortet på kortere tid, i hvert fall ikke etter å ha blitt stoppet av politiet, men kanskje av andre grunner, sier Holmvik.

Utfordret

Mandag ble den tvilsomme rekorden fra Finnmark utfordret av en 18 år gammel tromsøgutt. Den unge herren ble stoppet i 84 kilometer i timen, i 50-sonen. Han fikk førerkortet beslaglagt på stedet, bare én time etter at han hadde fått det.

-  Jeg har det helt forferdelig nå, men det er jo bare meg selv jeg kan være sint på. Politiet gjorde jo bare jobben sin, sa 18-åringen til Nordlys bare timer etter at han mistet lappen.

Han besto førerprøven med glans, og hadde gledet seg til livet som sjåfør på egen bil.

- Det føltes fantastisk. Oppkjøringen gikk veldig bra og jeg fikk masse skryt av sensor, sa gutten - som også  fikk en bot på 9000 kroner etter hendelsen.