Han blir ny HT-sjef: - Jeg falt pladask

TILBAKE: Egill Pálsson var blant annet regissør for stykket «Blå åker». Neste år kommer han tilbake som teatersjef.

TILBAKE: Egill Pálsson var blant annet regissør for stykket «Blå åker». Neste år kommer han tilbake som teatersjef. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Egill Pálsson har tidligere vært regissør ved Hålogaland Teater. Nå tar han over som teaterets øverste sjef.

DEL

– Jeg har fått oppleve kompetansen på teatret og gleder meg veldig til å jobbe sammen med denne dyktige gjengen.

Det sier Egill Pálsson i en pressemelding der det framgår at han blir ny sjef ved teateret. Han begynner allerede i januar neste år, men tiltrer ikke formelt før 1. august 2020 for en åremålsperiode på fem år.

Kjent som regissør 

Pálsson er kjent som både skuespiller, regissør og professor. Han har tidligere gjort seg bemerket som regissør i stykkene «Blå åker» og «Tidens korthet» ved Hålogaland Teater.

– Det høres kanskje litt forslitt ut, men jeg falt pladask for teatret. De ansatte, bygget, naturen, landsdelen. Regionen vibrerer av kraft og Hålogaland Teater har et stort potensial til å være Norges nasjonale scene i nord, sier Pálsson i pressemeldingen.

Pálsson var en av åtte søkere til stillingen som ble ledig da Inger Buresund ble avskjediget for nesten ett år siden. I tida etterpå har teateret vært ledet av skuespillerne Guri Johnson, Ketil Høegh og Kristian Fredrik Figenschow.

Holder til i Berlin

Pálsson er fra Island, og er utdannet skuespiller og regissør. De siste årene har han ledet regilinja ved Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin, der han er ansatt som professor. Han har regissert over 90 produksjoner i 7 forskjellige land og har satt opp stykker på de største scenene i Norden. 

– Jeg har vært på en lang vandring og plukket med meg kunnskap og nettverk fra hele Norden og Europa. Men så er jeg jo selv fra en liten by i nord, og kjenner at mitt hjerte banker for Tromsø og Nord-Norge, sier Pálsson.

Store planer

Pálsson har store planer for teatret framover. Han ønsker blant annet å ansette flere skuespillere, styrke turnévirksomheten og videreføre teatrets satsing på barn og unge. Han ser for seg en stor bredde i repertoaret som spenner fra store musikaler til familieforestillinger og nyskrevet dramatikk. Det viktigste for ham er å treffe publikum «hjemme».

- Hålogaland Teater skal tilhøre alle. Både de som ser forestillinger i dag og de som ikke gjør det ennå, uttaler Pálsson, som for øvrig mener teateret skal lytte godt til samfunnet rundt seg og fortelle historier som berører folks liv.

- Enorm kunnskap

Styreleder ved Hålogaland teater, Linda Beate Randal, er svært godt fornøyd med valget av teatersjef.

– Egill Pálsson er en kapasitet på sitt felt, med enorm kunnskap og erfaring, og han har visjoner for teatret. Han er faglig dyktig, karismatisk og visjonær og vi er trygg på at han kan være med på å løfte Hålogaland Teater inn i framtida, sier hun.

Fra januar skal Pálsson overlappe med Guri Johnson, Ketil Høegh og Kristian Fredrik Figenschow. De har ansvaret for repertoaret også i 2020, mens Pálsson skal bruke tida til å utvikle sitt repertoar som gjelder fra 2021.


Egill Pálsson:

  Født i 1974 på Island

·         Utdannet skuespiller i Reykjavik (1995-1999) og instruktør fra Statens teaterskole i København (1999-2002)

·         Professor i skuespill ved Islands kunstakademi 2004 - 2006

·         Lærer i regi ved Den danske scenekunstskole (tidligere Statens teaterskole) 2006 - 2012

·         Professor i regi på Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin siden 2013, avdelingsleder for regi siden 2017

·         Har satt opp forestillinger på bl.a. Det Kongelige Teater i København, Göteborgs Stadsteater, Stockholm Stadsteater, Schaubühne Berlin, Islands Nationalteater og Nationaltheater Mannheim

·         Tidligere regioppdrag på Hålogaland Teater: Tidens korthet (2018), Blå åker (2019)

·         Har nylig fått strålende anmeldelser for Fanny og Alexander ved Aalborg Teater.Saken oppdateres

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken