Gå til sidens hovedinnhold

HT har bygd Tromsøs største bar til jubileumet

Artikkelen er over 2 år gammel

Hålogaland Teater gjør alt stort i høstens gigasatsing. Det inkluderer baren.

For abonnenter

«Sykle i snøstorm», HTs desidert største satsing i år, har premiere 15. september. Allerede er en svær fiskemerd på plass utenfor teaterbygget for å brukes i forestillingen som tar for seg Universitetet i Tromsøs 50-årsjubileum.

Hele bygget tas i bruk - storscene, lillescene, sidescene, prøvesal, og altså havet utenfor. Det blir stort. Og da trenger man en stor bar også - mener i alle fall regissør Petter Næss, der han står godt plantet på toppen av bardisken som er bygget på Scene Øst.

- «Underbaren», kaller vi den. Det er en slags jazzklubb i teateret. Et rom der vi drar opp litt av kritikken som har kommet mot universitetet opp gjennom årene. Kritikk av akademia, som jo står i en kontrast mot teaterets vilje til å selge seg selv for enhver pris, bare for å få publikum. Akademia er innadvendt.

Graver i slammet

Under «Sykle i snøstorm» blir publikum sendt rundt i teaterbygget, og for hvert nye rom de kommer til, tas et nytt tema opp. I baren pirker Næss i kritikk, ressursbruk, diskusjoner.

- Merda står utenfor. Her i Underbaren graver vi i mudderet under - der gifta, slimet og slammet ligger. Alle argumenter er kortreiste. Vi drar opp grums. På bar ser man ofte egen fortreffelighet og andres elendighet.

- Men kan man faktisk drikke her?

- Vi jobber med saken, ja!

Baren er for øvrig bygget som et rektangel - åtte meter bred, 11 meter lang. Med plass til en forhøyet scene inni. Selve disken er 1,2 meter bred.

 

«Sykle i snøstorm» er et samarbeid mellom UiT og HT, initiert av teatersjef Inger Buresund. Det er slett ikke snakk om en rein hyllest av 50-årsjubilanten. I følge Næss brukes anledningen til å forske litt i universitetet, og dets betydning for Nord-Norge.

- Vi gjør det med nysgjerrighet, ydmykhet og fandenivoldskhet. Hva er universitetet i dag? Hva skulle det bli? Hva har det betydd for landsdelen? og så videre. Målet er ikke å lage et foredrag, men drama, underholdning, noe meningsfylt, skeivt og overraskende, sier Næss.

Mot alle odds

Før han heiv seg over regioppgaven, hadde Næss lite kjennskap til Universitetet i Tromsø.

- Hvor mye vet du nå?

- Litt mer. Og det jeg har bitt meg mest merke i er nok den betydningen av det å satse i nord. Tanken var der fra begynnelsen av. Å skape fagmiljø med tilknytning til denne landsdelen, sier Næss.

- Før døde flere i barsel her i nord, for eksempel. For det var lengre til hjelpa. Ved å utdanne for fra stedet, men kjennskap til lokale forhold, kunne man gjøre noe med det. Det er et viktig perspektiv, som lever også i dag, fortsetter han.

I universtietets spede begynnelse var det ikke så mange som hadde trua på å opprette noe slikt i Tromsø. Hverken studenter eller lørere vill vel flytte så langt nord?

Motbevisst

- Den påstanden har blitt motbevisst. Her er jo som folk vet et stort, voksent universitetsmiljø. «Sykle i snøstorm»-tittelen skulle spille litt på det med å klare noe mot alle odds. på tross av været, naturen og folkene. Ikke selve folkene altså! Men at man bor spredt og langt fra hverandre, sier Næss, før han smilende legger til:

- Men så er det kanskje ikke så uvanlig å sykle i snøstorm her oppe, da.

«Sykle i snøstorm» har premiere i midten av september, og hele teateret er involvert - både bygget og alle ansatte. Planleggingen har foregått i ett år, og nå jobbes det med å sy sammen de ulike delene.

- Ja, det er stort. Men vi gjør det bit for bit. Jeg håper vikrelig folk kommer for å se dette. Summen er noe vi tror folk vil tenke «Fy fader, jeg er glad jeg var med på «Sykle i snøstorm»!» om.

Kommentarer til denne saken