Helikopterpiloten ble først frikjent etter krasjet - tapte ankesaken

UEGNET LANDINGSPLASS: Her i Reisadalen  havnet den svenske helikopterpiloten med helikopteret.

UEGNET LANDINGSPLASS: Her i Reisadalen havnet den svenske helikopterpiloten med helikopteret. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den svenske helikopterpiloten som krasjlandet i Reisadalen i Nord-Troms, er i Hålogaland lagmannsrett dømt til 60 dagers fengsel.

DEL

Det er NRK Troms som melder dette. Blodprøven som ble tatt på sykehuset etter at piloten var fraktet dit med ambulansehelikopteret, viste hele 2,29 i promille, vel tre og en halv time etter ulykken.

Han ble i april i år i Nord-Troms tingrett frikjent da saken var til behandling der. Verken sikkerhetsvakten som kjørte mannen til helikopteret på flyplassen eller sikkerhetsvakten som kjørte mannen til helikopteret på flyplassen merket at mannen var påvirket.

Påtalemyndigheten anket frifinnelsen i tingrett, og vant altså fram med fellende dom i lagmannsretten. Piloten er dømt for brudd på luftfartsloven.

Nye sakkyndige fra Folkehelseinstituttet forklart at det ikke ville vært mulig å oppnå en promille på 2,29 på så kort tid som piloten har forklart at han gjorde. Dermed fester ikke retten lit til mannens forklaring om at han kun drakk da han lå alene i fjellsiden.

Piloten har han hele tiden hevdet at han kun drakk etter nødlandingen.

Den svenske piloten forklarte i retten at han etter krasjlandingen trykket på alarmknappen som varslet det svenske helikopterselskapet.

- Men jeg visste ikke hvor lang tid det ville ta før jeg fikk hjelp; om det ville ta en time eller om det ville ta 10 timer. Jeg hadde store ryggsmerter, og forsøkte å dempe mine ryggsmerter med å drikke en halv flaske Jägermeister som jeg hadde i bagen, forklarte piloten i tingretten.

LES MER: Drakk for å døyve ryggsmerter

Helikopterkrasjet  skjedde lørdag 15, august i fjor klokka 16.22 om ettermiddagen. Helikopteret av typen EC120 Colibri, eies av Kallax Flyg i Sverige, og var på veg fra Alta til Kurravarra utenfor Kiruna da det krasjlandet i Reisadalen.

Den svenske helikopterpiloten pådro seg en brudd i en ryggvirvel og ble fløyet med redningshelikopter til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken