Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for overgrep mot over 70 mindreårige - ankesak må flyttes

Artikkelen er over 4 år gammel

På grunn av tilknytning til flere fornærmede, må rettssaken flyttes fra Hålogaland til Frostating lagmannsrett.

Det melder NRK mandag ettermiddag.

I mai ble 22-åringen fra Tromsø dømt til fengsel i åtte og et halvt år i Nord-Troms tingrett. Med unntak av to punkter som ble frafalt av påtalemyndigheten på grunn av foreldelse, ble tromsømannen dømt etter tiltalen. I alt dreide det seg om 83 overtredelse av straffeloven mot til sammen 76 mindreårige fornærmede.

I tillegg til fengselsstraffen ble 22-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning på til sammen 3,1 millioner kroner til 31 av de fornærmede.

Uenig i straffen

22-åringen anket dommen på stedet. Selv om han i all hovedsak erkjente straffskyld, har han hele tiden nektet for den isolert sett mest alvorlige posten i tiltalen, som omhandler seksuell omgang med en gutt som da var under 14 år.

Videre mener 22-åringen at han er innrømmet for lav tilståelsesrabatt og at den samlede straffen dermed er for streng.

Nå er det altså besluttet å overføre ankeforhandlingene til Frostating lagmannsrett.

Les også

- De er veldig glade for at det er over. I første omgang

 

- Bakgrunnen er at det er fornærmede i saken som har en viss tilknytning til lagmannsretten. Det gjør at vi har funnet det naturlig å overføre saken til Frostating, sier Dag Nafstad, lagmann i Hålogaland lagmannsrett, til Nordlys.

Han forklarer at det ikke ligger noe dramatikk i det.

- Dersom det er saker der det er en tilknytning på én eller annen måte, så er det ganske vanlig, sier han.

Kan gå i Tromsø

Selv om Frostating lagmannsrett fysisk holder til i Trondheim, betyr ikke det at saken nødvendigvis må gå der. Den kan like gjerne gå på tinghuset i Tromsø, opplyser Nafstad.

- Vi har hatt saker fra Frostating lagmannsrett her. Så rent praktisk behøver det ikke å bety at saken går i Trondheim, sier han.

Det er foreløpig uklart når ankesaken kommer opp til behandling.

Dette er saken

  • En tromsømann (22) er tiltalt for overgrep mot 69 gutter og seks jenter i alderen 12 til 17 år. Overgrepene skal ha skjedd fra 2010 til han ble pågrepet i mars i fjor. Saken er den mest omfattende av sitt slag som er rullet opp i Troms politidistrikt.
  • I hovedsak handler tiltalen om overgrep begått via nettet. Her skal 22-åring ha forledet mindreårige til å gi ham nakenbilder og -videoer, blant annet ved bruk av falske profiler på sosiale medier.
  • De mest alvorlige postene i tiltalen omhandler fysiske overgrep i ulike grad mot syv fornærmede da de var under 16 år. Videre var fire av dem under 14 år på gjerningstidspunktet, mener påtalemyndigheten.
  • I tillegg er mannen tiltalt for oppbevaring av overgrepsmateriale. Det skal dreie seg om bilder og videoer fornærmede har sendt ham, men også store mengder materiale som han skal ha lastet ned fra nettet.
  • Rettssaken startet 6. februar i Nord-Troms tingrett og gikk over fem uker. Sakkyndige har observert mannen i forkant av rettssaken og mener at han er strafferettslig tilregnelig.
  • 15. mai ble det avsagt dom i saken. Her ble 22-åringen dømt til fengsel i åtte og et halvt år.