Gå til sidens hovedinnhold

Landslagstrener presses for penger av datahackere

Artikkelen er over 7 år gammel

Kvinnelandslagets assistenttrener Roger Finjord må betale 500 dollar til hackere for å få tilgang til datafilene på sin egen pc.

Øksfjordingen og kvinnelandslagets assistenttrener Roger Finjord opplever alle pc-brukeres mareritt. Finjord har fått et datavirus på pc-en sin, som gjør at han ikke får tilgang til noen filer på datamaskinen, og presses nå for penger av hackerne bak viruset.

- Det er krise! Jeg får ikke tilgang til filene som er på datamaskinen. Det er to års arbeid med landslaget som er på den, og vi har samling til helgen, så jeg er nødt til å få filene tilbake. Betaler jeg 500 dollar (cirka 3.300 kroner) i bitcoin, som er digital valuta, så skal jeg få en kode som låser opp filene. Det er ren utpressing, sier Roger Finjord til Nordlys.

- Betaler jeg ikke innen mandag, så øker prisen til tusen dollar, sukker landslagstreneren.

- Totalt mareritt

IT-avdelingen til Norges Fotballforbund og Norges Idrettsforbund har jobbet med å løse problemet siden mandag. Uten hell.

- Ingen får tilgang til filene. Det føles helt utrolig, som man bare ser på spionfilmer. Jeg hadde ikke hørt om ordet «bitcoin» før i går, engang. Jeg har aldri hatt virus på datamaskinen før, så jeg har ikke vært flink til å ta back-up-kopieringer av arbeidet. Det betaler jeg dyrt for nå, sier Roger Finjord.

Og er fortvilet over situasjonen.

- Det er et totalt mareritt. Jeg har vært søvnløs i to netter, etter at jeg ikke fikk tilgang på pc-innholdet mandag. Det føles helt utrolig å bli utsatt for noe slikt, jeg trodde ikke det var mulig, sier landslagstreneren.

Han tror han fikk viruset på maskinen etter å ha streamet fotballkamper fra Tyskland i helgen.

- Sannsynligvis har jeg godkjent noe som jeg ikke var klar over da, som har gjort at hackerne har fått tilgang til pc'en, sier Finjord.

Vil betale

Han er villig till å betale for å få innholdet på pc'en tilbake.

- Kidnapper noen ungene dine, så betaler du løsepenger for å få de tilbake. Problemet er at det tar tre dager å få en bitcoin-konto, med registreringer, godkjenninger og alt. Den tiden har jeg ikke. Jeg skal ha presentasjon i Hammerfest sammen med Per-Mathias Høgmo på fredag, i tillegg til samling med A-landslaget til helgen. Så nå håper vi å finne noen som har en slik konto, slik at jeg får overført pengene og kan få tilgang til filene igjen. Og dette må skje fort. Hvis det er noen som kan hjelpe, så setter jeg pris på om de tar kontakt, sier Finjord.

Og beskriver den surrealistiske følelsen.

- Det føles som om man er med i en epiosde av «24», det er egentlig den tiden jeg har på meg for å få dette ordnet, sier Roger Finjord. 

Kommentarer til denne saken