Gå til sidens hovedinnhold

Her redder de den synkende redningsskøyta

Artikkelen er over 3 år gammel

Fraktet til Tromsø etter kraftig grunnstøting.

Femte juledag berget Nordplast AS i Eidkjosen den pensjonerte redningsskøyta Odd Fellow som hadde gått på grunn på Arnøya i Nord-Troms.

Skøyta gikk rett i fjæresteinene på østsiden av Langfjorden på Arnøya 22. desember. Båten ble liggende delvis på tørr grunn etter ulykken. Styrbord propell ble helt knust, babord propell ble skadet og skroget fikk store hull på begge sider av kjølen.

Se bildeserie fra bergingsaksjonen nederst i saken.

Les også

Her står en av kystens gamle travere på grunn

- Værutsatt

Roar Høgstad er daglig leder i Nordplast, selskapet som fikk oppdraget med å berge og reparere båten.  

- Den lå på en jævlig værutsatt plass. Vi var der samme dag som den gikk på grunn for å berge den, men det viste seg at det var så store hull i skroget at vi ikke hadde mulighet til å slepe henne inn til Tromsø. Vi sikret den til land og sørget for at det ikke skulle være noen fare for oljelekkasje, sier Høgstad.

Etter litt julefeiring gjorde Høgstad klart til et nytt forsøk. Nå med en annen metode.

Planen var å dra skøyta opp på en lekter, og slepe lekteren inn til havn. Operasjonen involverte en slepebåt og en lekter fra Brekken & Sønner, lastet med en gravemaskin fra Roald Madsen og en hjullaster fra Balsfjord Maskin & Servicetejeneste. Fjerde juledag satte ekspedisjonen kurs mot Arnøya.

- Gikk veldig bra

Etter ankomst på Arnøya forberedte de båten for bergingsoperasjonen. Men første forsøk måtte avbrytes på grunn av uvær. Etter en natt i nødhavn i Akkarvik løyet vinden i de tidlige morgentimene femte juledag. Da satte bergingslaget inn støtet.

- Da var alt gjort klart, så det var bare å løfte henne om bord i lekteren. Det var store krefter i sving, men det gikk veldig bra, sier Høgstad.

Odd Fellow er ca. 14 meter lang og veier ca. 25 tonn. På grunn av størrelsen må Nordplast ta den opp på verftet fra sjøen. Båten ligger derfor nå på land på Skattøra.

- Vi skal tette henne der hun står nå slik at hun flyter. Så skal vi slepe henne til Eidkjosen, ta henne på land og reparere henne, sier Høgstad.

Det var to personer om bord, men ingen ble skadet da Odd Fellow gikk på grunn. Redningsskøyta reddet 40 liv og assisterte 6.223 personer i løpet av sine 39 år i tjeneste, ifølge Redningsselskapets nettsider. Den ble tatt ut av tjeneste i 2013, og er nå i privat eie.

Bildeserie

Slik berget de Odd Fellow

 

Kommentarer til denne saken