Grunnleggeren har selv blitt truet på det groveste: – Jeg lovet å skyte kneskålene av dem hvis de kom på døra

TRUET: Borghild Bang jobber for å hindre nettsvindel. Selv har hun blitt truet på det groveste av dyresmuglere.

TRUET: Borghild Bang jobber for å hindre nettsvindel. Selv har hun blitt truet på det groveste av dyresmuglere. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

HARSTAD (Nordlys.no): For omlag fem år siden bestemte Borghild Bang seg for å ta opp kampen mot nettsvindlere. Hun startet ei lukket gruppe på Facebook der hun samlet personer med forskjellig kompetanse, og folk som har blitt svindlet på en eller annen måte. Hun sier at omfanget av nettsvindelen er enorm, og større enn man skulle tro. Hun har selv fått føle på hvordan det er å møte på svindlere, men sier at hun heldigvis ikke har blitt lurt.

– Jeg fikk melding fra en bekjent som hadde sett bilde av hunden min i en annonse på Finn.no. Noen hadde stjålet bildet av hunden min og brukte det i en falsk annonse for å prøve å lure til seg penger, sier Bang.

Returnerte truslene

Hun forteller at svindel og smugling med dyr er svært utbredt. Personene som står bak  er gjerne fra Norge eller et afrikansk land. De hun støtte på var nordmenn. Borghild tok direkte kontakt med dem og fortalte hva hun syntes.

– Da ble jeg truet ganske grovt. De fortalte at de skulle komme å ta meg hvis jeg gikk videre med dette, sier hun.

Borghild er pedagog og har lært seg hvordan hun skal svare slike mennesker.

– Jeg måtte snakke deres språk, så jeg sa at dersom de kommer på døra her så skal jeg skyte kneskålene av dem.

Personene som stjal bildet og senere truet henne var norske smuglere. Bang er hobbyoppdretter av hunderasen Pomeranian, og det var et bilde av en av hundene hennes som ble misbrukt i en annonse.

Slettet

Det lukkede antisvindelsamfunnet hun driver med flere andre administratorer heter Smugling, svindel og nettsteder. Gruppa har over 3700 medlemmer, og samarbeider med nettstedet Datahjelperne.com. På gruppa ligger det mye informasjon om hvordan man skal håndtere diverse svindelforsøk. Det kan være alt fra dyresvindel, kjærlighetssvindel, krenkelser, brudd på datasikkerhet, identitetstyveri og mye annet. Og nordmenn går ofte på limpinnen når utenlandske personer sitter bak dataskjermen sin flere hundre mil unna, og utgir seg for å være noen andre. Totalt har medlemmene på dette Facebook-samfunnet avslørt hele 6700 falske profiler, der svindlere, eller smuglere står bak, hevder Borghild Bang.

– Mange sier at nordmenn er dumme og naive. Det er jeg ikke enig i. Nordmenn er godhjertede og åpne mennesker, og vår kultur er helt annerledes. Vi er ikke oppdratt til å håndtere denne formen for lureri, sier hun.

Ifølge Bang er gruppen Norges største informasjonsformidlere innen alle typer svindel og smugling i sosiale medier.

– Gruppen har knyttet til seg folk med spisskompetanse på mange ulike felt innenfor disse ulovlighetene. Facebook har overtatt for Finn.no, hevder Bang.

Borghild Bang vet om mange tilfeller av svindel og trusler blant medlemmene i gruppa. Kort tid etter at den ble etablert for fem år siden, slettet Facebook den.

– En morgen jeg våknet opp og logget meg på Facebook, så var gruppa søkk vekk. Vi har mange motstandere ute i verden, og de hadde antakelig gått sammen om å rapportere den inn til Facebook-ledelsen. Men vi var igang igjen etter bare noen få minutter.

LES OGSÅ: Slik avdekket NAV trygdesvindel for 9,7 mill.

Gir fra seg informasjon

Jo lenger inn i et svindelløp en person kommer, jo verre blir det å komme seg ut av det uten grove trusler. Ifølge informasjon Nordlys har fått via en annen administrator på denne gruppa, er mange av internettbrukerne villig til å gi fra seg mye informasjon i jakten på for eksempel et kjæledyr. Som oftest er det unge uerfarne mennesker, eller eldre mennesker som ikke kjenner internett særlig godt, som lar seg lure hevder vedkommede.

Det begynner gjerne med en uskyldig hundeannonse, der selgerne vil gi bort hunden sin. Den nye eieren må bare sende penger for frakt. Ifølge den anonyme administratoren vi har vært i kontakt med, oppstår det ofte problemer underveis slik at personen som blir svindlet må sende mer penger. Dyret kan ha blitt syk, behøver operasjon, eller lignende.

– Dersom man først har begynt å betale inn penger, men plutselig aner ugler i mosen og stopper overføringene, så kommer truslene. Man har gitt fra seg navn, adresse, epost, og telefonnummer. Truslene kommer ved oppringninger, tekstmeldinger, eposter, og går på at svindlerne vet hvor du bor og vil komme for å ta deg, sier vedkommede.

LES OGSÅ: Morten trodde han hadde gjort et godt kjøp. Så ble det stille.

Mafiakrig

Det skal også ved enkelte tilfeller ha blitt sendt bilder fra svindlerne som viser mennesker som er torturert ihjel for angivelig å ha stoppet overføringene. Selv om truslene kan virke skremmende, sitter disse personene enten i Kamerun eller Nigeria og vil neppe komme til Norge ifølge Bang.

– Dersom man oppdager at man har gått i fella, er det bare å kutte kontakten. Ikke les epost, sms, eller ta telefonen på en måned. Det er det beste rådet jeg kan gi.

Vedkommede forteller at det for en tid tilbake har vært en krig mellom svindelmafiaen i Kamerun og Nigeria, som endte med at disse delte "markedene" mellom seg. Kamerun ble blant annet sittende med svindel med dyr, narkotika, falsk adopsjon og salg av barn.

Nigeriansk mafia er ansvarlig for kjærlighets- og lånesvindel for å nevne noe. Hovedkanalen er Facebook, men det benyttes også diverse salgsnettsteder som Finn.no, og omplassering.no, ifølge vår kilde.

Slik unngår du å bli svindlet på nettet.

Muldyr for pengetransaksjoner

Mafiaen har særdeles utspekulerte metoder for å svindle til seg penger.Godtruende nordmenn blir også brukt som muldyr til pengeoverføringer uten at de er klar over dette. Det foregår ved at en person som er godt inne i et svindelløp, får tilbud om pengene tilbake for at dyret de skulle kjøpe er sykt eller død. Plutselig begynner det å komme inn flere store og små beløp fra norske kontonummer. Dette er i realiteten penger fra andre mennesker som tror de betaler for et kjæledyr til en norsk selger.

Vedkommede som mottar alle pengene blir så truet til å ta ut alt i kontanter, og sende det til svindlerne med eksempelvis pengeoverføringsselskapet Western Union. Dermed sitter det norske muldyret selv i knipa når de andre ofrene peker vedkommede ut som synderen via kontonummeret de benyttet.

– Her vil det beste rådet være å ikke gjøre annet enn å kontakte politiet, dersom man opplever å få fremmede beløp inn på kontoen. Forsøk så å kontakte personene som har overført penger, og advar dem mot å gå videre i svindelløpet.

Mørketallene på hvor mange som svindles i Norge årlig er store. Ofte ønsker ikke folk som har blitt lurt å fortelle dette til noen, og derfor blir det heller ikke registrert.

Les hvordan Jeanette ble svindlet for 16.000. (TV2.no, ekstern lenke)