(Drammens Tidende)  Arne Devik fikk ikke levere gassflasken han kjøpte i fjor i pant. Årsaken er innskjerping av regelverket.

Gassflasken Devik hadde fått i innbytte var over ti år gammel, dermed hadde ikke butikken lov til å ta flasken i pant. Det endte med at Devik måtte kjøpe en ny gassflaske til 1.000 kroner.

– Jeg syntes jo det er litt rart at det ikke har vært noen informasjon om dette, sier Devik.

Nye regler i fjor

– Reglene fra myndighetene sier at det er du som forbruker som plikter å sette deg inn i lover og regler, sier Arne Østerud. Han er daglig leder for Kongsberg Gass som er leverandører av gass på hele Østlandet.

1. juli i fjor kom det en innskjerping av reglene for holdbarheten av gassflasker i Norge. 

– Dette går på kundenes sikkerhet, reglene er helt klare. Er flasken over ti år gammel, er det ikke lov til å fylle gass på den. Denne regelen gjelder alle tanker med gass, sier Østerud.

Fram til i fjor sommer hadde gassflasker i Norge en garanti på 15 år.

– Dessverre så ser vi at det er mange forhandlere som ikke gir denne informasjonen videre til forbrukerne, sier Østerud.

Redd for rust

– Det koster jo en del penger å måtte kjøpe en ny gassflaske, og jeg skjønner at noen forbrukere reagerer på de. Men dette går på vår sikkerhet. Det er veldig få ulykker med gassflasker, men de gangene det skjer leser vi gjerne om det, og det er ikke hyggelig lesing, sier Østerud.

Det er faren for at gassflaskene skal begynne å ruste innvendig og i ventiler som gjør at holdbarheten settes til ti år.

Har du imidlertid en gassflaske som har passert ti år, men som det fortsatt er gass igjen på, skal det ifølge leverandøren ikke være fare for å bruke opp denne gassen.

– Det er når flaskene blir tomme at rustangrepene blir store, forklarer Østerud.

Hvis det bare står produksjonsår på flasken, er det datoen 31. desember som gjelder. Står det produksjonsdato eller utløpsdato, er det denne som gjelder.

– På alle nye flasker som produseres nå står det utløpsdato, sier Østerud. (ANB)