Greenpeace-aktivister bøtelagt og løslatt av politiet - forlater Tromsø

AKSJON: Seks personer er bøtelagt etter Greenpeace-aksjonen mot «Songa Enabler» i Barentshavet. Skipet, mannskap og besetning er nå frigitt fra arrest i Tromsø og setter kursen mot Bergen.

AKSJON: Seks personer er bøtelagt etter Greenpeace-aksjonen mot «Songa Enabler» i Barentshavet. Skipet, mannskap og besetning er nå frigitt fra arrest i Tromsø og setter kursen mot Bergen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Seks av aktivistene på Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» er bøtelagt etter aksjon i Barentshavet.

DEL

Torsdag i forrige uke ble «Arctic Sunrise» bordet av Kystvakten og deretter tauet til Tromsø, etter å ha aksjonert mot Statoils borerigg «Songa Enabler» i Barentshavet.

Mandag er skipet, besetningen og aktivistene satt fri fra arrest i Tromsø, melder Greenpeace i en pressemelding. Planen er nå å seile til Bergen, der miljøorganisasjonen vil holde åpent skip på «Arctic Sunrise» før de forlater Norge.

Brøt sikkerhetssone

I mellomtiden er seks av aktivistene bøtelagt for brudd på sikkerhetssonen rundt «Songa Enabler», opplyser Greenpeace. Bøtene er vedtatt og utgjør til sammen 155.000 kroner.

Greenpeace mener likevel at de var ved sin fulle rett til å aksjonere mot oljeriggen:

- Greenpeace mener den fredelige protestaksjonen på Korpfjell var nødvendig for å sette søkelys på Statoils uansvarlige og klimafiendtlige boring, heter det i en pressemelding sendt ut mandag.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, forteller at aktivistene står for det de har gjort og vil ta konsekvensene av det.

- Klimaendringene er den største trusselen verden står overfor. Det er ingenting som er viktigere enn å forsøke å forhindre uopprettelige klimaendringer. Vi gjennomfører derfor fredelige og sikre, men nødvendige aksjoner for å stanse ny oljeboring, sier Gulowsen.

Bordet Greenpeace-skip etter aksjon mot borerigg: Taues inn til Tromsø 

- Rett til å protestere

Han mener at Kystvakten ikke hadde rett til å borde «Arctic Sunrise» da båten lå i internasjonalt farvann.

- Vårt skip lå i internasjonalt farvann, til og med utenfor Norges økonomiske sone. Havrettskonvensjonen er tydelig på at vi har minst like stor rett til å protestere og beskytte klimaet og sjøfugler, som Statoil har til å bore etter olje, sier Gulowsen.

- Vi vil fortsette kampen mot ny oljeleting, og har store forventninger til klimasøksmålet som kommer for retten i november, legger han til, med henvisning til søksmålet Greenpeace og Natur og Ungdom har gått til mot staten.

Fikk pålegg fra politiet

Torsdag i forrige uke ga politiet i Troms aktivistene i Greenpeace pålegg om å fjerne «Arctic Sunrise» med tilhørende småbåter og mannskap fra sikkerhetssonen rundt «Songa Enabler».

Da aktivistene valgte å ikke etterkomme pålegget, endte det altså med at Kystvakten bordet skipet.

Nordlys har flere ganger i sommer omtalt «Arctic Sunrise», som i juli lå til kai i Tromsø i forbindelse med en aksjon i Gemini Nord-feltet i Barentshavet. I den forbindelse varslet Greenpeace aksjon mot nettopp «Songa Enabler».

- «Songa Enabler», som vi aksjonerte mot da riggen forlot Tromsø, skal bore lenger nord mot iskanten enn noen gang tidligere og svært nært sårbare fuglekolonier på Bjørnøya, uttalte Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge, til Nordlys i midten av juli.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken