Gå til sidens hovedinnhold

Godværet skaper grunn til bekymring: Varsler ny flomtopp til helga

Vannføringen ligger fortsatt på rødt nivå i Porsanger og Karasjok i Finnmark, men har minket det siste døgnet. I helga kan det imidlertid bli nok en flomtopp.

Det er ingen grunn til at kommunene skal roe ned beredskapen ennå, sier distriktsingeniør Anders Bjordal i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Til helga er det ventet 20 varmegrader flere steder i Finnmark. Da vil trolig mye av den gjenværende snøen smelte i fjellområdene, noe som kan føre til nok en storflom.

– Med opp mot 20 varmegrader vil snøen som er i fjellet, smelte og komme ned. Det betyr mye vann i de mindre sidevassdragene og kanskje en ny flomtopp. Om den blir like stor som den vi har hatt på søndag og mandag, gjenstår å se, sier han.

Les også

Dette bildet viser hvorfor det er fare for en ny storflom

Minket det siste døgnet

– På de fleste målestasjonene som har vært på rødt eller oransje nivå, har vannføringen fortsatt å minke det siste døgnet, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) i en oppdatering onsdag morgen.

Unntaket er Masi og Suohpatjohka oppstrøms Altadammen, der vannføringen har stabilisert seg på oransje nivå det siste døgnet.

E6 ved Skoganvarre mellom Lakselv og Karasjok ble stengt mandag som følge av store vannmengder. Vannet sto en tid 35 centimeter over veibanen. Veien åpnet onsdag morgen, men Vegtrafikksentralen Nord-Norge varsler at vannet har steget igjen, og at veien kan bli stengt på nytt på kort varsel.

Les også

Slik ser det ut langs Reisaelva mandag morgen

Advarte

Flommen har ført til at både hus og veier står under vann flere steder i Finnmark.

Politiet i Finnmark gikk tirsdag ut og advarte folk mot å oppholde seg i områder hvor det er stor vannstand, og hvor det er fare for leirras og lignende.

– Det er store krefter i sving, og det er en reell risiko for å bli skadd hvis man er uforsiktig, advarte de.

En familie i Lakselv i Porsanger kommune ble totalisolert etter at både hengebrua til huset og veien raste ut, melder NRK.

Kommentarer til denne saken