Fredag morgen ble det målt 10,1 grader på Svalbard lufthavn. Dette er den høyeste registrerte temperaturen i oktober siden målingene på flyplassen startet i 1975.

Også i Svea ble det satt ny rekord med 10,0 grader.

Den forrige oktoberrekorden på flyplassen var på 8,9 grader. Den ble satt i 1984, forteller statsmeteorolog Jon Austerheim ved Vervarslinga for Nord-Norge.

- Det lå en værstasjon inne i Longyearbyen fra 1911 til 1977. Den hadde ikke samme instrumentering som i dag. På denne stasjonen ble det mål 9,9 grader i 1961. Heller ikke der er det målt så høye temperaturer i oktober, forteller Austerheim til Nordlys.

Uvanlig kraftig høytrykk

Det settes stadig nye rekorder på Svalbard, til manges bekymring.

- Sist det ble målt temperaturer under normaltemperatur en hel måned på Svalbard Lufthavn, var for seks år siden, i november 2010. Etter det har alle månedsmidlene vært over normalen, forteller statsmeteorologen.

Det varme høstværet på øygruppen skyldes det uvanlig sterke høytrykket over Nord-Skandinavia, som fredag formiddag hadde sitt sentrum litt øst for Bodø.

- Høytrykket ligger og sperrer for lavtrykkene vi vanligvis har på denne tiden. De må gå rundt, og det fraktes dermed varmluft opp dit, forklarer Austerheim.

Han utelukker ikke at temperaturen kan stige ytterligere utover dagen.

- Jeg er ikke overbevist, men det kan skje.

Pent helgevær i Nord-Norge

Fredag har det vært vind opp mot liten storm øst på Svalbard. Ifølge vakthavende statsmeteorolog Ida Fossli vil det bli vindfullt også i helgen.

I Nord-Norge vil det sterke høytrykket gjøre seg gjeldende i helgen.

- Høytrykket, som har ligget delvis over landsdelen de siste dagene, beveger seg litt lenger nordover. Det blir skyet i Troms og Finnmark fredag, men gradvis bedre lørdag. Finnmark må nok slite med skyer helt til søndag, før det blir bedre. Men, det blir mye bra vær i helga, lover Fossli.