Rita Tiller fra Tromsø luftet mannen og hunden ved Fagereng skole sist fredag, da hun ble oppmerksom på hestehovene.

- Jeg sa: Her kan man finne hestehov i april. Så går vi noen skritt, og plutselig så ser vi flere knopper. En av dem var helt utsprunget, sier Tiller til Nordlys.

Hun forteller at hestehoven sto i en skråning. Det var ikke noe kunstig oppvarming, i form av ventilasjonsanlegg eller lignende, i nærheten.

- Det er helt feil, og skummelt. Men, dette er vel en del av klimaendringene som vi må vende oss til, iallfall i denne perioden. De siste par månedene har ikke vært normale. Så mye mildvær og regn kan jeg ikke huske å ha opplevd de 40 årene jeg har bodd i Tromsø, sier Tiller.

Også krokusen spirer

- Dette er veldig uvanlig, fastslår Arve Elvebakk, botaniker ved Tromsø Museum.

- Men, hestehoven lager ferdige blomsterknopper om høsten. De ligger nede i jorda, og det skal ikke så veldig mye varme til, før de springer ut. Det vanlige er at de dukker opp ved ventilasjonssystemer først, sier Elvebakk til Nordlys.

 

Botanikeren så selv bladskudd av tulipaner og krokus i Botanisk hage i Breivika i helga.

- Det er litt eksotisk, men en logisk konsekvens siden dette er veldig tidlige vårblomster.

At det nå kommer snø og frost, er ikke så farlig for plantene.

- Det er ingen katastrofe. Disse plantene har frostresistans i nyskuddene, forteller Elvebakk.

Økt temperatur i Tromsø

Tromsø-professoren har blant annet forsket på planter og klimaendringer.

- Det vi har sett den siste tiden, er værrelatert. Men, klimaendringer er ikke noe vi bare kan forvente i fremtiden. Det er noe vi erfarer allerede, også lokalt her i Tromsø. Legger man sammen månedsmiddeltemperaturene fra april måned til og med oktober, var de helt stabile her fra 1920 til 2000, mellom 46 og 47 grader. Etter 2000 har de steget kraftig, og er nå over 54 grader, forteller Elvebakk.

Det er nå så varmt i Tromsø, at enkelte arktiske arter og høyfjellsplanter i Botanisk hage sliter, forteller Elvebakk.

Han peker også på ett konkret fenomen på Tromsøya, som han mener dokumenterer at klimaet allerede er endret.

- Rett overfor Botanisk hage har det vokst frem en olderskog. Den var ikke der da hagen ble etablert. Dette er en temperaturkrevende art. Man har en del av den den i Tromsdalen, i varme lier, men lite av den på Kvaløya for eksempel. Det er klimaendringene de siste 10-15 årene som har gjort det mulig for olderen å vokse her, sier professoren.