Det kan lønne seg å vente litt med innkjøp av snøfreser og nytt skiutstur. Tre forskellige internasjonale forskningsinstitutt har nå kommet til samme konklusjon: Det går mot en rekordmild vinter.

Ikke bare blir det lite snø, det blir også mye regn.

Adressa melder at både Accuweather, IRI og Weather Services International har publisert prognoser som viser at vinteren 2014-15 trolig blir varmere enn normalt og byr på mer nedbør i form av regn.

- Kan bli forskjeller i nord

Klimaforsker Rasmus Benestad sier mye tyder på at de får rett.

- Samtidig må vi huske at prognosene foreløpig er veldig grove. Det er 40 prosent sannsynlig at vinteren blir varmere enn normalt, 35 prosent sannsyndlig at den blir som normalt, og 25 prosent sannsynlig at den blir kaldere enn normalt, sier Benestad til Nordlys.

- Kan det bli forskjeller på nord og sør?

- Prognosene har stor spredning. Derfor kommer det ikke fram av diagrammene. Men fasit kan bli at det er forskjell på Sør- og Nord-Norge. Det er selvsagt ikke røyk uten ild. Årsaken til at modellene viser en varm vinter er data som kommer inn, og disse er igjen påvirket av klimaendringer.

- På sikt er det ingen tvil om at vintrene blir mildere på grunn av klimaendringer.

- Håper den er feil

Benestad ser helst at vi får noen hvite vintre før den tid.

- Jeg håper jo prognosen er feil. Det har skjedd før, da ble det kaldere enn normalt selv om prognosene viste varm vinter.

En trøst kan være at disse prognosene er mindre treffsikre her under Nordpolen.

- Disse prognosene er svært avanserte, og regner ut hvordan ting beveger seg i både hav og atsmosfære. De treffer svært godt på å varsle El Nino. Nordatlanteren er mer vanskelig. Her styres været av jetstrømmen som bukter seg rundt Nordpolen. Kommer lavtrykkene vår vei, kan det likevel bli kaldt.

LES OGSÅ: Her melder hun været i 2050