I dag er det nok en gang tid for den verdensomspennende kampanjen Earth Hour, som går ut å slukke lysene i én time, denne gang fra klokka 20.30.

Svein Gunnar Karlstrøm, daglig leder i Framtiden i våre hender Nord-Norge, mener at kampanjen har stor symbolsk verdi.

– Man redder ikke verden av å delta på Earth Hour, men kampanjen har stor verdi fordi den er global. Veldig mange land er med, og det er enkelt å delta. Det er viktig. Alle kan bli med – både bedrifter, privatpersoner og kommuner. Å slukke lysene i denne ene timen kan nok også bidra til å generelt øke bevisstheten rundt det å skru av lys og spare strøm. For det er de de andre timene og dagene i året som virkelig teller, sier han, som oppfordrer flest mulig til å delta.

– Alle kan gjøre litt. Politikerne må i aller høyeste grad bidra, men alle monner drar.

Mye å spare på å senke temperaturen

Flere år tidligere har rådhuset i Tromsø lyst opp under Earth Hour. Men i år lover Ivar Andreassen, konstituert leder ved Seksjon for drift og forvaltning, at kommunen skal delta på kampanjen. 

Dette ser vi på som viktig. Vi skal slukke lyset i rådhuset og sentrale kommunale bygg under Earth Hour, med unntak av lys som må stå på av sikkerhetsgrunner, og utvendig lys, sier han.

Andreassen er klar på at kommunen ikke vil spare strømutgifter ved å slukke lysene denne timen.

– Vi må sende ut personell for å gjøre dette lørdag kveld. Det vil overstige det vi eventuelt sparer inn i strømutgtifter, sier han, og legger til:

– Vi oppfordrer alltid de ansatte om å slukke så mye lys som mulig når de går hjem.

Karlstrøm mener kommunen går foran som et godt forbilde ved å delta på klimakampanjen.

– Det er viktig at kommunen, med så mange ansatte, driver et godt holdningsarbeid på dette området.

Karlstrøm oppfordrer til å generelt slå av lys og senke temperaturen inne – om så bare litt. 

– Det sparer lommeboka og gir et bedre inneklimamiljø. Enova anslår at cirka 70 prosent av det totale strømforbruket i en norsk bolig går til oppvarming og varmtvann. For hver grad man senker innetemperaturen, sparer man cirka 5 prosent av forbruket. Hvis 20 prosent av energibruken i boligen går til varmtvannet, er det mye å hente på å stille varmtvannsberederen på 65 grader i stedet for 75.

Verst for fattige land 

Karlstrøm peker på at klimaendringene er et globalt fenomen, og at 97 prosent av verdens klimaforskere er enige om at de er menneskeskapte.

– Det er fattige land som øystater i Stillehavet, som merker de største konsekvensene av klimaendringene. Det gjør ikke vi i Norge, sier han.

Ifølge Karlstrøm har flere og flere bedrifter, privatpersoner og kommuner blitt med på Earth Hour de siste årene.