(TromsøBy)

Denne uka vil Tromsø kommune gjøre ferdig arbeidet med å skifte ut belysningen i lysløypa fra Prestvannet til skistadion på Templarheimen. Da skal de eldre lysarmaturene med høytrykksnatriumpærer erstattes med splitter ny LED-belysning.

Arbeidet startet forrige uke og det kan bli noe redusert tilgjengelighet i lysløypa i perioder, opplyser friluftsrådgiver Henrik Romsaas, som sier at det brått ble nødvendig og skifte ut lysanlegget denne vinteren.

- Vi har lappet på og skiftet ut enkeltarmaturer og pærer i noen år nå, men nå kom vi til et punkt hvor vi så at det ikke gikk lengre. Før jul hadde vi utfall i store deler av anlegget, og selv om vi gjorde utbedringer, gikk det ikke lang tid før lengre strekk falt ut igjen. Det er rett og slett så lange strekk og ikke nok spenning i anlegget til at pærene blir tent på hele strekket. Dermed veksler strekninger og enkeltpærer på å være mørke, forteller Romsaas.

For brukerne av lysløypa vil man oppleve bedre lys, mens kommunen får et anlegg som er lettere å drifte.

- Anlegget vil bruke mindre strøm og ikke kreve pæreskift, sier Romsaas.

Unngår lysforurensning

Til sammen er det 50 lysarmaturer som skal skiftes ut. Armaturene som fjernes og fortsatt fungerer, skal brukes på andre kommunale prosjekter eller tilbys til skilag og andre organisasjoner som kan ha nytte av dem.

Å erstatte eldre belysning med moderne løsninger har medført en viss hodebry for kommunen. Årsaken er frykten for lysforurensning, en kjent bivirkning av moderne LED-belysning.

I 2020 satte NRK fokus på problemstillingen, og dokumenterte hvordan LED-lys i det offentlige rom fører til konsekvenser for natur, fugler og dyr, samt menneskers døgnrytme.

- Generelt sett er jeg bekymret for hva for mye belysning gjør med både oss mennesker, naturen og dyrelivet. For eksempel pleier jeg å gå luftetur med bikkja forbi toppen av Henrik Wergelands vei. Der sitte det ofte en kjøttmeis og synger midt på natta i januar, og den er helt ute av både døgnrytme og årstid. Så ja, alle som jobber med lys og belysning av uterom bør være opptatte av denne problemstillingen, sier Romsaas.

Lyser kun i løypa

Derfor har kommunen lagt ned mye innsats i å sørge for at det nye lysanlegget får minst mulig innvirkning på alt som er utenfor selve lysløypa.

Romsaas forteller at kommunen har valgt den nyeste generasjonen med LED-belysning, som har mindre påvirkning om omgivelsene enn dem som var på markedet for noen år siden.

- Det man har vært bekymret for er det blåspektrede lyset fra LED. Dagens lys er imidlertid blitt bedre når det gjelder denne problemstillingen. I tillegg har vi bedt montørene om å montere lysarmaturene slik at det kun er selve lysløypa som lyses opp, og ikke omgivelsene rundt. Siden den gamle belysningen består av høytrykksnatriumpærer som sitter i en kuppel og sprer lyset til alle kanter, så vil den totale lysforurensningen nå bli betydelig mindre, sier Romsaas, og legger til:

- Alt av lys som man kan se fra avstand er feil justert. Det er en utfordring som mange aktører her i byen burde se på.

For to år siden skiftet kommunen ut 124 eldre lysarmatur ut med LED-belysning langs lysløypa i Tromsdalen.