Advarer mot svindelfaktura: – Betaler du er pengene tapt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Regnskapsfører Hilde Torper fra Gjerdrum stusset på fakturaen som dumpet ned i postkassen – den viste seg nemlig å være et tilbud og ikke en faktura.

DEL

– Den er veldig lik en faktura, men på arket står det ikke faktura noe sted. Det står derimot registreringsfrist, men også betalingsfrist, sier Torper som jobber som daglig leder for Humana regnskap AS med kontor i Oslo til Romerikes Blad.

Fakturaen, eller «tilbudet» var sendt til firmaet Birk & Co AS som er en av kundene til regnskapsfirmaet.

– Da jeg så fakturaen sendte jeg den rutinemessig til dem for å høre, men de så også med en gang at dette måtte være en type svindel, forteller hun til Romerikes Blad.

Slike lure-fakturaer har vært et problem i mange år. Spesielt rundt ferietidene er det mange som mottar denne typen tilbud fra lyssky firmaer.

En ufin måte

– Jeg synes det er forferdelig sleipt. Det er nok mange nyoppstartede firmaer som vil profilere seg på nettet, og mange vil nok fort tenke at de har bestilt noe fra dette selskapet.

Spesielt nå om sommeren er det mange som mottar «tilbud» i form av faktura.

– Nå, rett før ferien kan det være lett å glippe, derfor er det viktig å følge med på fakturaene og opprettholde gode rutiner for attestering av bilag. Det er bedre at du betaler de litt for sent i stedet for å betale for svindel, sier Torper.

Flere selskaper

Fakturaen som Torper fikk, kom fra Bransjeopplysningen.no og selskapet Medialink AS.

Et raskt søk på nett vitner om at mange har latt seg lure og mange har reagert på framgangsmåten til bedriften.

– Dette er et selskap og en bransje vi er godt kjent med, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetssjef i Hovedorganisasjonen Virke.

– Er dette ulovlig?

– I utgangspunktet er ikke dette ulovlig markedsføring, men når du sender en faktura med tekst som er egnet til å forvirre og misforstå, så kan en domstol vurdere det dit hen at det er ulovlig er et forsøk på bedrageri i vinnings hensikt, svarer Bjerke.

Han viser til en dom avsagt i Tønsberg tingrett i 2012, der et lignende selskap ble dømt for bedrageri. Saken ble også prøvd i Høyesterett.

– De opererer i en grå-sone når de sender ut slike fakturaer.

– Lovlig tjeneste

I en lignende sak i fjor uttalte daglig leder, Axel Buck i Bransjeopplysningen.no i en epost til TV2 at de sender ut helt lovlige tilbud.

– På våre tilbud er det skrevet at det kun dreier seg om et tilbud. Kravene til fakturaer har tydelige retningslinjer til hva denne må inneholde. Der kreves at det står skrevet at det er en faktura, dokumentet må inneholde et fakturanummer, en fakturadato, etkundenummer og en betalingsfrist. Tilbudene vi sender ut inneholder ikke noe av dette, fastslår Buck.

– Kommer i bolker

Bjerke forklarer at det i Norge har vært vanlig at svindel-fakturaene kommer like før sommer- og juleferien.

– Problemet er at vi også har svenske firmaer som forsøker seg på den samme modellen. De verste tilfellene vi har sett dreier seg om flere hundre tusen kroner.

– Hvis man har betalt, hva kan man gjøre?

– Bordet fanger dessverre. Pengene må nok anses som tapt, men føler du at du har blitt svindlet så anbefaler vi å anmelde saken til politiet. Da kan man eventuelt prøve den i retten som et forsøk på bedrageri.

Torper betalte ikke fakturaen, men ønsker i samarbeid med Birk & Co AS å står fram for å advare andre som mottar lignende giroer.

– Vær oppmerksom på fakturaene du betaler, grunnen til at vi står fram er for å advare andre, sier hun.

Se også opp for disse firmaene:

Onlineopplysningen.no

OfficeDirect

GlobalExpress

Les mer på trygghandel.no

 

Artikkeltags