Dette er reglene for fyrverkeri i Tromsø

Artikkelen er over 2 år gammel

Alkohol og bruk av fyrverkeri hører ikke sammen. Det er en av de viktigste reglene å huske på hvis du har tenkt å fyre opp fyrverkeri på nyttårsaften.

DEL

– Reaksjonstiden øker når man har drukket alkohol. I tillegg blir også den totale vurderingsevnen påvirket, sier avdelingsleder Jonny Magne Nilsen på forebyggende avdeling hos Tromsø brann og redning.

Og det er ganske mye å passe på hvis du skal bruke fyrverkeri. Salgsperiode er fra 27. desember til 31. desember. Lovlig oppskytingstidspunkt er bare mellom klokka 18.00 på nyttårsaften, og fram til klokka 02.00 natt til 1. nyttårsdag. Kun mindre stjerneskudd kan brukes utenom denne tidssonen.

– Kontrollerer dere at dette overholdes?

– Det er vanskelig å kontrollere, og i utgangspunktet er det politiets oppgave. Men det er vanskelig også for dem å vite hvem som har sendt opp raketter.

Anbefaler vernebriller

Man skal være 18 år for å kunne kjøpe fyrverkeri, bortsett fra de minste stjerneskuddene i kategori 1. Da trenger man bare å være over 12 år. De lengste stjerneskuddene skal man være 18 år for å kunne kjøpe.

– Det er ikke påbudt å bruke vernebriller. Men vi henstiller sterkt at man bruker det. Også de som står nært i tilknytning til oppskytingen og bare ser på, sier Nilsen.

For hvert år skjer det at oppskytingen forløper noe annerledes enn hva man hadde planlagt. At retningen ble annerledes, at noe uforutsett skjer.

TIL BARNEBARNA: Sigmund Nordmo skal i familieselskap hos sin eldste sønn på Storelva nyttårsaften, og handlet fyrverkeri for å glede barnebarna.

TIL BARNEBARNA: Sigmund Nordmo skal i familieselskap hos sin eldste sønn på Storelva nyttårsaften, og handlet fyrverkeri for å glede barnebarna. Foto:

– Hvis lunta slukker etter at man har tent på, skal man ikke gå bort og forsøke å tenne fyrverkeriet på nytt. Det kan skje at det eksploderer akkurat når man gjør det. Derfor skal man vente minst 30 minutter før man går bort og sjekker, sier Jonny Magne Nilsen.

- Les bruksanvisningen

For å unngå at uforutsette ting skjer, skal man først gjøre en vurdering av hvor det er mest hensiktsmessig å skyte opp. Det kan ikke være på steder der nedfallssonen er på steder der det er tett med hus. Man bør skyte opp med nedfallssone på store åpne plasser som idrettsplasser eller store parkeringsplasser hvor det ikke er biler. Å skyte mot havet er det ideelle sett fra et brannvernperspektiv.

– Så må man lese bruksanvisningen nøye. Særlig hva som står om minsteavstand. For mange bakkebatteri er minsteavstanden 20–25 meter, sier Nilsen.

Før man tenner på, må man også sjekke at fyrverkeriet ikke er fysisk skadet, og underlaget må være helt stødig. Rekelet fra mange bakkebatteri er så kraftig, at det kan velte hvis det står skjevt eller underlaget ikke er helt stødig. Og bruk gjerne tennstaver til å tenne på. Slike fås vanligvis på de steder der det selges fyrverkeri. Straks lunta er begynt å frese, er det bare å komme seg lengst mulig unna.

Fyrverkeri som ikke detonerer eller av andre årsaker ikke blir brukt, skal ikke kastes i søppelet. Det skal leveres tilbake til forhandler. Og det er forbudt å sende opp nødbluss eller nødraketter på nyttårsaften, hvis man ikke er i nød. Utdaterte nødraketter skal heller ikke kastes i søppelet, men levere tilbake til forhandler, sier Nilsen.

PÅ KONTROLL: Arild Warholm fra Tromsø brann og redning på kontroll på utsalget på parkeringsplassen ved Burger King på Langnes. Fra venstre Christian Hansen, Odd Bjarne Kristiansen og Silje Strøm Nilsen bak disken.

PÅ KONTROLL: Arild Warholm fra Tromsø brann og redning på kontroll på utsalget på parkeringsplassen ved Burger King på Langnes. Fra venstre Christian Hansen, Odd Bjarne Kristiansen og Silje Strøm Nilsen bak disken. Foto:

Torsdag var et par av hans medarbeidere på kontrollrunde til utsalgsstedene i Tromsø. Det er i år 11 godkjente utsalg i Tromsø. Det er litt færre enn hva det har vært tidligere. Kontrollørene fra brann og redning sjekker at de som står og selger, er over 18 år, at det har kurs i regi av Norsk brannvernforening, at det ikke er noe krutt tilgjengelig for publikum før de får utlevert det de har kjøpt. De ser også på avstander og om mellomlager-container er etter forskriftene.

Det var svært rolig da kontrollørene sjekket hos Svea utsalg på parkeringsplassen ved Burger King på Langnes torsdag formiddag.

KJØPER FOR 1000-LAPPEN: De fleste kundene kjøper for omkring en 1000-lapp, forteller Odd Bjarne Kristiansen.

KJØPER FOR 1000-LAPPEN: De fleste kundene kjøper for omkring en 1000-lapp, forteller Odd Bjarne Kristiansen. Foto:

– Det bruker å være rolig de første dagene. Så tar det seg opp. Jeg tror vi har lite igjen når fredag og lørdag er gått, sier Odd Bjarne Kristiansen på Svea utsalg.

De som har lyst til å se hva slags fyrverkeri de skal kjøpe, har muligheten på Storelva fredag kveld. Da skal det være prøveoppskyting av de ulike produktene fra Svea.

LES MER: Regler for handel med fyrverkeri

LES MER: Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken