Mann alvorlig skadd etter ulykke. Fraktet til UNN i natt

FARLIG: Nyttårsfeiringa fikk svært negative konsekvenser for 12 personer i natt. Disse fikk øyeskader som følge av fyrverkeri. Bildet er av en av de 12 som ble skadet i natt.

FARLIG: Nyttårsfeiringa fikk svært negative konsekvenser for 12 personer i natt. Disse fikk øyeskader som følge av fyrverkeri. Bildet er av en av de 12 som ble skadet i natt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mannen ble skadet under nyttårsfeiringen.

DEL

- Mannens tilstand er nå alvorlig, men stabil, sier Marit Einejord, pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til Nordlys søndag ettermiddag.

Hun sier at mannen ble skadet i en ulykke med fyrverkeri. Han kom først til Helgelandssykehuset, og ble deretter overført til UNN i Tromsø. Einejord har ikke opplysninger om hvor vedkommende kommer fra.

- Vi fikk også inn en person med håndskade i natt som følge av fyrverkeri, forteller hun.

Én fikk øyeskade

På landsbasis fikk 12 personer øyeskader etter uhell med fyrverkeri i natt, og én av disse ulykkene skjedde i Nord-Norge.

Det opplyser overlege Ole Bull ved Øyeavdelinga på Haukeland universitetssjukehus. 1. nyttårsdag samler han hvert år inn oversikt over hvor mange som har blitt behandlet for øyeskader etter nyttårsfeiringa.

Av hensyn til pasienten ønsker ikke Bull å si hvor i Nord-Norge ulykken skjedde.

- Tallet på dem som har fått øyeskader er såpass lite at idenfitikasjonsfaktoren blir for stor, sier han til Nordlys.

Elleve menn og én kvinne fikk øyeskader i natt, fire av disse alvorlige.

- De åtte andre har øyeskader som er moderat alvorlige. Ingen av dem som er skadet brukte vernebriller da ulykken skjedde. 

LES OGSÅ: Det er en type raketter du absolutt ikke har lov å skyte opp - selv på nyttårsaften

- Positivt med færre skader i år

Kvinnen var tilskuer, og alle guttene som ble skadd var 16 år gamle, skriver Helse Bergen på sine hjemmesider.

De fleste ulykkene skjedde ved bruk av effektbatterier, blant annet fordi fyrverkeriet gikk av eller eksploderte i samme øyeblikk som lunta ble tent.

- Tre av de fire alvorlige øyeskadene og seks av de moderat alvorliuge skadene skjedde etter bruk av effektbatteri. Én person har fått øyet fjernet, og ved en av de alvorlige skadene ble det hull i begge øynene, sier Bull.

Øyelegen sier at 12 skadde personer etter fyrverkeri er 12 for mange.

- Dette er mennesker som har fått livet snudd opp ned i natt. Det er likevel positivt at tallet på øyeskader etter nyttårsaften har gått ned fra i fjor. Kanskje er vi på riktig vei, og kanskje begynner folk å ta til seg advarslene om å bruke vernebriller mens de håndterer fyrverkeri, sier Bull.

I fjor fikk 18 personer øyeskader på nyttårsaften, mens tallet året før var 16. Se hele lista på Helse Bergen sine hjemmesider.

LES OGSÅ: I løpet av 19 år har Erlend aldri avlyst på grunn av dårlig vær

Artikkeltags