Nekter å delta i folkeavstemming om fylkesammenslåing

KONTROVERSIELT: Med ordførerens dobbeltstemme som utslagsgivende, sa kommunestyret i Loppa nei til å bidra til folkeavstemningen om sammenslåing av Finnmark og Troms. Det har skapt sterke reaksjoner.

KONTROVERSIELT: Med ordførerens dobbeltstemme som utslagsgivende, sa kommunestyret i Loppa nei til å bidra til folkeavstemningen om sammenslåing av Finnmark og Troms. Det har skapt sterke reaksjoner.

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunestyret i Loppa mener den planlagte folkeavstemmingen er bortkastede penger.

DEL

(iFinnmark.no): Loppa kommune vedtok torsdag ikke å legge til rette for folkeavstemning om sammenslåing av fylkene Finnmark og Troms.

Det ble vedtatt i kommunestyret med ordførerens dobbeltstemme om å realitetsbehandle saken. Stemmefordelingen ble 7-7, men ordførerens dobbeltstemme ble avgjørende.

Forslaget ble fremmet at Høyres gruppeleder Ståle Sæther.

Altaposten skriver at Høyres Ståle Sæther leste lovteksten til kommunestyrets medlemmer og slo fast at fylkeskommunen ikke kan instruere kommunen om å gjennomføre folkeavstemningen.

Under avstemningen i selve saken endte stemmefordelingen på samme måte. 7-7 der ordførerens stemmefordeling ble avgjørende.

Det bekrefter Ståle Sæther i Loppa Høyre overfor iFinnmark.

Dette ble vedtatt

Dette ble vedtaket i saken i kommunestyret:

«Loppa kommune vil ikke bidra til å gjennomføre folkeavstemning om sammenslåing av Troms og Finnmark. Loppa kommune har en liten administrasjon med knappe ressurser. Skal Loppa kommune bruke ressurser på å hjelpe fylkeskommunen med gjennomføringen av folkeavstemningen, vil det gå utover den daglige driften av Loppa kommune. Loppa kommunestyre mener at det er bortkastet å bruke 3 millioner kroner av skattebetalernes penger på en folkeavstemning ett år etter at Stortinget har vedtatt en sammenslåing av Troms og Finnmark. Loppa kommune ber om at Finnmark fylkesting heller bruker de 3 millioner kroner på å styrke samferdselstilbudet i Loppa kommune og rehabilitere videregående skolebygg i fylket».

– Det ble en kjempestor diskusjon rundt spørsmålet om å realitetsbehandle saken, sier Ståle Sæther til iFinnmark. Han ble nylig valgt til andre nestleder for Troms og Finnmark Høyre.

Kan ikke pålegges

– I Kommuneloven står det at en fylkeskommune og en kommune på selvstendig grunnlag selv kan vedta om man skal ha folkeavstemning. Vi har vært i kontakt med departementet og fått forståelse av at fylkeskommunen ikke kan pålegge kommunen å avholde folkeavstemning, sier Sæther.

– Loppa kommune har viktigere ting å bruke sine ansatte til enn å bruke dem til en folkeavstemning som ikke vil bety noe. Fylkeskommunen kan selv komme å gjennomføre folkeavstemning i Loppa kommune. Det er også bortkastet av fylkeskommunen å bruke tre millioner kroner på folkeavstemning når Stortinget to ganger har vedtatt at Troms og Finnmark skal slås sammen, sier Ståle Sæther.

– Det blir sammenslåing, og jeg mener at man ikke skal trenere dette, avslutter han.

Artikkeltags