IFINNMARK: Folkeavstemninga om sammenslåinga med Troms finner sted den 14. mai i år, melder kommunikasjonssjef i Finnmark fylkeskommune (FFK) Trond Magne Henriksen onsdag ettermiddag.

I fylkestingets vedtak fra forrige uke, ble det sagt at folkeavstemninga måtte finne sted før 17. mai i år. Voteringskjemaet skal ha to svaralternativer på om Finnmark skal slås sammen med Troms: «Ja» og «Nei».

LES OGSÅ: Monica Mæland: – En folkeavstemning vil ikke ha noe å si for prosessen videre

Håper på stor deltakelse

– Vi håper jo og tror også at det blir så stor deltakelse som mulig. Vi skal gjøre det vi kan for å oppfordre folk til å delta i folkeavstemninga uansett hvilken mening de har til saken, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) til iFinnmark.

Hun er spent på om det vil komme kampanjer fra den ene eller den andre siden i forkant av stemmedagen.

– Kommer dere til å kjøre noen kampanje i forkant da?

– Nei, det vil vi ikke ha. Fylkestinget har så klart avsagt sin mening i saken og stemt mot en sammenslåing, men vi vil ikke ha noen vekting av det ene eller det andre, kun oppfordre folk til å delta.

Ingen kostnadsavklaring

Når det gjelder kostnaden på det hele, har ikke Vassvik et klart svar. Under fylkestinget ble det sagt at prisen ville komme i underkant av tre millioner kroner.

– Det har vi ikke fått bekrefta, men jeg tror fortsatt det skal ligge på i underkant av tre millioner kroner.

LES OGSÅ: – En folkeavstemning er verdt tre millioner kroner

LES OGSÅ: Erna Solberg om regionbråket: – Helt unaturlig for regjeringen å bidra til folkeavstemning

LES OGSÅ: Krever at Vassvik forteller hvor millionsummen for folkeavstemning hentes fra: – Det er ikke tre, men 140 millioner de må finne

– Får det i havn

Harald Hereide er satt som valgteknisk ansvarlig i fylkeskommunen. Hans oppgave er blant annet å sørge for at kommunene har det de trenger før valget.

– Det gjelder da at de har et datasystem som er oppe og går og stemmesedler nok, sier Hereide til iFinnmark.

Han har tidligere vært med på å arrangere kommunevalgene – forskjellen er at de da får hjelp av valgdirektoratet, mens nå må FFK gjøre alt selv. De har rundt halvannen måned på seg for å få alt på plass.

– Ja, det er litt knapt med tid, men vi skal nok få det i havn. Arbeidet er allerede i gang og vi holder på å skaffe det som trengs.

«Det vil bli mulig å stemme både på internett og ved den tradisjonelle stemmeseddelmetoden. Hvor og hvordan man kan stemme i hver kommune vil det komme informasjon om snarlig», skriver FFK i en e-post. «Alle personer over 18 år som er oppført i manntallet i Finnmark er stemmeberettiget, man behøver ikke å registrere seg dersom man er oppført i manntallet», heter det videre.

Det vil også bli mulig å forhåndsstemme dersom det ikke er mulig på selve stemmedagen. Forhåndsstemmingen vil starte 7. mai.

LES OGSÅ: Alta, Kautokeino og Loppa åpner for å gå til Troms uansett: – Finnmark fylkesting er et bakoverlent, maktsykt hylekor