Gå til sidens hovedinnhold

Fylkeslegen om Hurtigruten-skandalen: – Håper å være ferdig med undersøkelser i november

Skal begynne gjennomgangen av alt materiale i saken fra 1. oktober.

Mandag var det et statusmøte mellom statsadvokaten og politiet i forbindelse med etterforskningen av covid-19-smitte om bord på MS Roald Amundsen i sommer. Her kom det frem at politiet har avhørt 20 personer og har innhentet elektronisk kommunikasjon fra Hurtigruten.

Foretaket har fortsatt status som mistenkt. Politiet ønsker ikke å kommentere enkeltpersoners status i saken. Slik det ser ut nå, vil det fortsatt gå flere uker før politiet kan avslutte sitt arbeid.

Politiet ser også på Sjøfartsdirektoratets gjennomgang av saken, Hurtigrutens egen granskning, og avventer Fylkeslegens gjennomgang.

– Håper å være ferdig i november

Fylkeslege Anne Grethe Olsen sier nå til Nordlys at det er hentet ytterligere informasjon. Ny frist for innlevering er 1. oktober.

– Vi håper saksbehandlingen er ferdig i løpet av november, sier hun og legger til at de undersøker saken «i nært samarbeid med politiet».

Fylkeslegen fører bare tilsyn med forhold rundt MS Roald Amundsen og norsk helsepersonell, ikke det internasjonale cruiset med MS Fridtjof Nansen.

– Jeg kan ikke si noe om alvorlighetsgraden nå. Vi fører ikke tilsyn med utenlandsk helsepersonell, som ikke har norsk autorisasjon.

Etter MS Roald Amundsen-saken ble offentlig kjent kom det senere frem at Hurtigruten også hadde hatt smitte på passasjerer med MS Fridtjof Nansen, på et internasjonalt seilas i vår, uten å orientere myndighetene, passasjerer eller offentligheten. Tvert imot uttalte Hurtigruten offentlig i sommer at det ikke hadde hatt smitte, eller mistenkt smitte, om bord.

Hurtigruten-etterforskningen: – Gjennomgår Hurtigrutens sms og chat-meldinger

Sjøfartsdirektoratet og Helsetilsynet

Sjøfartsdirektoratet har allerede laget en kritisk rapport om sikkerheten i Hurtigruten.

For noen uker siden ble Hurtigrutens egne granskningsrapport etter koronautbruddet på Hurtigruten lagt frem. Den slaktet selskapets sikkerhetsarbeid. Styret har likevel full tillit til konsernsjef Daniel Skjeldam.

Feil på feil på en rekke nivåer førte til det store smitteutbruddet på Hurtigrutens to ekspedisjonscruise med skipet Roald Amundsen mellom 17. og 31. juli, fastslår granskingsrapporten om hendelsen.

Ber politiet utvide granskningen av Hurtigruten: – Frykter at penger har vært viktigere enn smittevern

Mens to passasjerer er smittet og kjemper for livet, legger konsernsjefen ut denne meldingen

Ber Hurtigruten legge alle kort på bordet: – Dette er uakseptabelt og skuffende

Fylkeslegen reagerer på Nordlys-avsløring: – Det er nesten uforståelig at dette har skjedd

Hurtigruten innrømmer smittetilfeller i februar og mars

Døde av korona etter Hurtigruten-tur: – Det vil ikke få tilbake faren min, men hvis Hurtigruten kan erkjenne ansvar for ting som gikk galt, så kan det hjelpe oss noe

Kommentarer til denne saken