Døvblinde Enny (72) leser avisa og går på bingo

GØY: Hun verken ser eller hører noe, men med moderne hjelpemidler kan Enny Sjøvoll lese Nordlys.

GØY: Hun verken ser eller hører noe, men med moderne hjelpemidler kan Enny Sjøvoll lese Nordlys. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Det er en stor prestasjon.

DEL

Hun hører ikke bilen komme, og ser oss ikke gjennom vinduet. Hun ser ikke at vi går opp trappa til huset hennes, og når vi ringer på hører hun ingen dørklokke. Enny Sjøvoll er døvblind. Men hun kommer likevel og åpner døra, gir oss verdens største smil og ønsker oss hjertelig velkommen til Skatvik på Senja. Mystisk?

Få som henne

Enny visste selvsagt på forhånd at vi skulle komme. Hun ventet oss, og hadde en liten tingest på seg som vibrerer når det ringer på. Veien til døra kjenner hun bokstavelig talt i blinde, så mottakelsen var ikke så mystisk likevel.

Ettersom hun skulle få besøk er hennes personlige assistent Solveig Nylund også der i dag, og tolk som gjør det mulig å snakke med Enny. Når man ikke kan se eller høre er tegnspråk via fysisk berøring nødvendig. Hender som holder hverandre og «snakker» med hverandre.

Foto:

Rundt 370 personer inngår i kategorien døvblinde her i landet, men bare om lag 30 av disse er taktile døvblinde, som Enny. Hun har Ushers syndrom, har vært døv hele livet og gradvis blitt blind.

Blant Norges første     

I stua står kaffen og eplekaka klar på dekket salongbord. Fra kjøleskapet bringes ei skål med jordbær fra hennes egen åker. Her skal det så visst ikke stå på serveringen.

- Jeg har følt litt angst for at dere skulle komme, forteller Enny via tolken og smiler.

I tillegg til Nordlys sin reporter er også hennes lærer John Ulriksen fra ProVista AS kommet nordover på besøk. Enny har på kort tid blitt en av hans beste elever, og det vil han gjerne vise fram. Ulriksen er stolt av henne, og skryter av hennes uredde holdning til teknologi hun aldri har vært borti før.

- Hun er blant de aller første døvblinde i Norge som klarer å lese e-avis med mobil og leselist. En mann på Romerike var først ute, men han hadde brukt PC tidligere. For Enny var alt nytt, så det er egentlig en større prestasjon av henne, sier Ulriksen.

Kan lese Nordlys

Enny går på NAV-finansierte kurs på Eikholt Nasjonalt Ressurssenter for døvblinde for å lære seg ny teknologi. Uten dette hadde mye vært annerledes for henne.

Nå har hun blitt historiens første døvblinde Nordlys-abonnent, og demonstrerer gjerne hvordan hun får til å lese. E-avisa laster hun ned på sin iPhone5, som er koblet til en leselist som presenterer elektronisk tekst som punktskrift.

SMART: Mobil og leselist som oversetter Nordlys til blindeskrift.

SMART: Mobil og leselist som oversetter Nordlys til blindeskrift. Foto:

Så bruker hun fingrene til å lese overskriftene til hver enkelt artikkel, og velger hvilke saker hun vil lese mer av. Det er møysommelig og tidkrevende å lese ett og ett ord på denne måten, men det går.

- Det kan være forskjellig jeg er interessert i. Jeg har lest en del om flyktningene som kommer over Storskog. Men jeg bruker veldig lang tid på å lese. Det kan også være vanskelige ord og fremmedord som jeg ikke forstår, og da hopper jeg over, sier hun.

Mobilen gir trygghet

Mobilen er også på andre måter et viktig hjelpemiddel når hun bor alene, slik hun nå har gjort i tre år etter at samboeren døde. SMS-tjenesten er en livslinje til omverdenen, og hun skriver og leser meldinger med den samme leselisten. Enny viser hvordan hun gjør det med en kjapp melding til læreren sin:

«Hei, John! Det er veldig hyggelig, for dere er her nå! Hilsen Enny».

Det meste av tida er hun alene hjemme, selv om den personlige assistenten og hjemmehjelpa har sine faste timer.

- Av og til kan jeg få litt angst av å være alene, men det går fort over igjen. Jeg føler meg trygg her, sier hun.

- Er du ensom?

- Nei. Jeg er alene, men ikke ensom. Jeg kjenner folk som bor her, og kan sende SMS hvis det er noe.

- Du er ikke redd for innbruddstyver?

- Jo, kanskje litt. Hvis jeg kjenner en vibrasjon i huset jeg ikke vet hva er for noe. Jeg kan sjekke været på mobilen, men det står ikke hvor sterk vind det er, sier hun.

Aktiv i hverdagen

Det bor om lag 30 mennesker i Skatvik, og Enny går ofte på bygdelagsmøter selv om det er vanskelig å få med seg det som skjer der. Hun liker også å gå turer, og har ei fast rute som hun går att og fram. To ganger i året drar hun på bingo, da sammen med tolk.

Om sommeren jobber hun litt i hagen, og klipper gresskanter med ei dårlig hagesaks. Men hun må ha hjelp til å plukke jordbærene, for det er nesten umulig å skille mellom modne og umodne bær.

Inne gjør hun litt husarbeid, vever matter og strikker sokker, luer og barneklær.

HANDARBEID: Enny vever matter og strikker sokker.

HANDARBEID: Enny vever matter og strikker sokker. Foto:

- Jeg selger det jeg strikker til butikken borte ved campingplassen. Den har åpent om sommeren. Jeg tjener ikke mye på det, men litt. I år var det 1.300 kroner. Det som ikke ble solgt har vi gitt bort til flyktningene, forteller hun.

Til Svalbard på julebord

Enny har ikke latt den betydelige funksjonshemmingen ta livsmotet fra seg.

- Hender det at du blir sint og fortvilet over ikke å kunne se og høre noe?

- Ja, nei … av og til. Det kan skje at jeg blir sint.

Etter det de andre rundt kaffebordet forteller må dette være ytterst sjelden. De framhever hennes gode humør og humoristiske sans, og at hun ikke er redd for å prøve nye ting.

- Da hun sa hun skulle begynne med iPhone, var det jeg som fikk skjelven, smiler personlig assistent Solveig Nylund.

Ifølge lærer Ulriksen har hun også begynt å snakke om Facebook nå, så assistenten må bare henge med. Men aller først skal Enny til Svalbard på julebord.

- Vi reiser til helga. Det er Troms fylkeslag for døve. Vi er 16 stykker som skal dit. Det blir spennende. Jeg har litt angst for isbjørn, men skal bare gå korte turer der oppe, forsikrer hun. 

Artikkeltags