Derfor skal Stine og gjengen ringe på hos politikere og stikke av

Tenk om funksjonshemmede over hele landet ringte på døren til folk og stakk av. Se for deg hun i rullestol eller han blinde som fniser og forsvinner nedover oppkjørselen i det folk åpner døren. Vel, dette kommer til å skje, torsdag 26. november klokka 18 – 21.  Det bekrefter Stine Harila.

Tenk om funksjonshemmede over hele landet ringte på døren til folk og stakk av. Se for deg hun i rullestol eller han blinde som fniser og forsvinner nedover oppkjørselen i det folk åpner døren. Vel, dette kommer til å skje, torsdag 26. november klokka 18 – 21. Det bekrefter Stine Harila. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

26. november arrangerers verdens største «ringe på og stikke av»–aksjon

DEL

Vi har alle gjort det: Ringt på en vilkårlig dørklokke og lagt hæla på nakken. Deretter fluktet i vill gallopp for å unngå å bli knepet. Spenningen rundt slike rampestreker har underholdt barn i generasjoner.

Men det er ikke alle som har hatt mulighet til å være med på slike aktiviteter. Det ønsker Prima Assistanse å gjøre noe med.

Den 26. november arrangerer «Verdens største ringe på og stikke av»–aksjon. Da skal funksjonshemmede over hele landet ringe på og stikke av rundt omkring i landet.

Det gjøres for å bygge kunnskap og kjennskap til Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA), og alle kan bli med på moroa.

Daglig leder for Prima Omsorg avdeling Tromsø, Stine Harila, skal selv ringe på dører. Hun hyller aksjonen.

- Jeg synes det er helt fantastisk. Det er et meget nytenkende initiativ. Og en flott måte for de som har BPA å komme seg ut og gjøre ting vi andre tar for gitt, sier Harila til Nordlys. 

- Vil viske ut forskjeller

Harila mener slike uskyldige pøbelstreker vil fungere svært god for å skape bevisstgjøring rundt behov for personlig assistanse.

- Det handler om frihet til å leve. Vi ønsker å viske ut forskjellen mellom funksjonshemmede og funksjonsfriske, sier Harila.

- Alle med stort behov for personlig assistanse har fra 1. januar 2015 lovbestemt rett til å få organisert disse tjenestene som BPA. Men utfordringen er at kommunene praktiserer ordningen svært forskjellig, og mange får ikke ta del i den friheten assistansen var ment å gi, sier Ola Schrøder Røyset, BPA-rådgiver i Prima Assistanse.

Det er Røyset står bak ideen til aksjonen.

- Vi ønsker å gjøre noe med denne forskjellsbehandlingen, og kommer blant annet til å gjøre overraskende besøk hos utvalgte politikere. Det er de som styrer dette landet, og det bør nå ringe en bjelle hos dem. Ikke bare på døren, sier han.

Harila lover at gjengen som skal i aksjon på torsdag ikke kommer til å la fanteriet eskalere noe ytterligere en å ringe på-pek.

- Vi holder det innenfor rimelighetens grenser, humrer hun.

- Møt opp og gjør en forskejll

De som vil være med på aksjonen kan møte opp i Tromsdalen, nærmere bestemt Tromsøysundveien 16, klokken 18.00 torsdag. Det er altså tindfotingene som kan vente seg tomme inngangsparti hvis dørklokka kjimer torsdag kveld.

- Det er begrenset hvor store områder vi kan dekke, og vi vil konsentrere oss om å dra innom et par politikere, sier Harila hemmelighetsfullt. 

Hun håper takhøyden er stor dersom man skulle bli utsatt for et rampestrek fra den lystige pøbelgjengen.

- Vi håper at de tar det med et smil. Vi har lyst til å gå rundt til den vanlige borger og gjøre noe alle gjorde da de var små, forklarer Harila.

Harila håper så mange som mulig møter opp, også funksjonsfriske er velkommen til å delta.

- Alle kan bidra til å gjøre en forskjell, sier hun.

Artikkeltags