Uvanlig gjest på Ringvassøy: - Jeg trodde først det var en snøugle

SJELDEN GJEST: Den store fuglen oppholdt seg hele mandag i Sør-Grunnfjorden på Ringvassøy.

SJELDEN GJEST: Den store fuglen oppholdt seg hele mandag i Sør-Grunnfjorden på Ringvassøy. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den holder normalt til lenger sør i Europa. Denne uken besøkte fuglen fisker Helge Benonisen på Ringvassøy.

DEL

- Jeg ble først oppmerksom på fuglen da en ørn forsøkte å ta den. Jeg trodde først det var en snøugle, forteller Benonisen til Nordlys.

Sjarkfiskeren bor i Tromsø, men bruker huset sitt i Sør-Grunnfjorden som base for næringsvirksomheten.

- Fuglen satte seg etter hvert nede i fjæra for å fange småfisk. Den oppholdt seg også sammen med storskarven på den gamle kaia. Det er mulig den søkte beskyttelse fra ørna hos dem. Den var her hele dagen.

Aldri sett en slik før

63-åringen har bodd ved kysten hele sitt liv og studerer ofte fuglelivet med kikkerten, men aldri sett en slik her oppe før.

- Den var like stor som en gråhegre, men hvit. Den var ganske tam, jeg var bare rundt 50 meter unna da den fløy avgårde. Det ville vært artig om noen andre i området har observert den, forteller Benonisen.

Han har undersøkt litt, og har funnet ut at det trolig dreier seg om en egretthegre. Det er Michael Fredriksen, styreleder i Norsk Ornitologisk Forening, enig i.

Ikke uvanlig i Norge

- Det finnes to hvite hegrer som dukker opp på våre breddegrader, og det er egretthegre og silkehegre. Egretthegre er den største, litt større enn vår gråhegre, opplyser Fredriksen.

Han forteller at det ikke er uvanlig med observasjoner av egretthegre i Norge, selv ikke så langt nord.

- Denne arten øker i antall. Den finnes i hele Europa. Egretthegren kan dukke opp hvor som helst, men er vanligere i Sør-Norge enn i Nord-Norge.

- Har du sett den selv?

- Ja, mange ganger. Den oppholder seg i våtmarksområder. Det milde og våte kystklimaet vårt passer derfor utmerket, sier Fredriksen.

Artikkeltags