Lise våknet av et vanvittig støy om morgenen: - Tenkte at det var naboens bilalarm

HØYLYTTE GJESTER: Traner er kjent for å være folkesky trekkfugler. I dag tidlig var de imidlertid å se på jorde til familien Lange i Karlstad.

HØYLYTTE GJESTER: Traner er kjent for å være folkesky trekkfugler. I dag tidlig var de imidlertid å se på jorde til familien Lange i Karlstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Da Lise Lange gikk bort til kjøkkenvinduet for å se hva som hadde vekket henne på morgenkvisten, fikk hun øye på fire svært uvanlige frokostgjester.

DEL

- Det var fire svære traner som danset, lekte og herjet rundt på jordet vårt, forteller hun Nordlys.

Den lille gruppen av traner landet på Langes eiendom på Karlstad i Målselv en gang i løpet av natta. Når firebarnsmoren oppdaget dem hadde de tatt seg til rette og hekket fritt av avlingene på jordet.

- De befant seg noen meter fra huset. De flakset med vingene, hoppet rundt og holdte litt av en oppvisning. De skrek så høyt at jeg nesten trodde det var naboens bilalarm, forteller hun.

Aldri sett noe lignende

De ellers svært folkeskye trekkfuglene ble etterhvert et populært skue fra Langes kjøkkenvindu.

- Det var jo nesten litt stas. Jeg gikk å la meg etter en time, da holdte de enda på å støye. Det er et under at minstemann sov seg gjennom det, sier hun og ler.

Til tross for den ufrivillige vekkeklokke-effekten fuglene hadde på henne, beskriver hun opplevelsen som ny og spennende.

- Jeg har kun bodd her i fire år, men mannen min har vært her hele livet, og ingen kan huske å ha sett traner så nært folk og hus før, forteller hun.

ET SJELDENT SYN: Lise Lange ble overasket over synet som møtte henne torsdag morgen.

ET SJELDENT SYN: Lise Lange ble overasket over synet som møtte henne torsdag morgen. Foto:

- Dette er helt nytt

Fugleekspert ved institutt for biologi ved NTNUI, Arne Moksnes, mener forklaringen bak Langes frokostgjester kan være ganske enkel.

- De seneste år har bestanden av traner økt. At de nå blir mer synlig for folk, er en naturlig følge av det, sier han, men legger til at det likevel er svært uvanlig at de dukker opp i hagen. 

- De er jo vanligvis veldig sky, så det er relativt sjeldent de velger å ferdes i områder hvor det er folk. De hekker opprinnelig i myr, men i det siste har man likevel sett de trekke nærmere dyrket mark, forteller Moksnes.

- Kan fort skje at de slår seg ned der

Han har ikke tidligere hørt om situasjoner som ligner det Lise Lange og familien opplevde i dag tidlig.

- Det er helt nytt for meg. Tranene må ha trodd de var alene, og oppførte seg deretter. Dersom de trives, og har gode hekkeforhold kan det godt hende at de slår seg ned der for godt, sier han og smiler.

Artikkeltags