- Voksne burde skjønne at dette ikke er særlig smart

IKKE LOV: Det er ikke lov med modellbåter på Prestvannet. Her skremmer en modellbåt smålom på Prestvannet.

IKKE LOV: Det er ikke lov med modellbåter på Prestvannet. Her skremmer en modellbåt smålom på Prestvannet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Forbudt med modellbåter - skremmer hekkende fugler på Prestvannet

DEL

Det kan se uskyldig ut, men en tur med poden og hans nye modellbåt på Prestvannet i Tromsø, kan få alvorlige konsekvenser for de hekkende fuglene ved vannet. Derfor er det faktisk også strengt forbudt.

Prestvannet er et landskapsvernområde, opprettet blant annet med tanke på det rike fuglelivet på og rundt vannet. I fredningsbestemmelsene står følgende forbud:

  •         Motorisert ferdsel til lands og til vanns. Forbudet omfatter også bruk av modellbåter og modellfly.
  •         Telting, bålbrenning og ridning er forbudt.

Men likefullt blir det ikke etterlevd.

Flere tips

- Nei, vi har fått flere tips siden isen gikk om modellbåter. Og når de kjører på en armlengdes avstand til fuglene, er det ikke særlig smart, sier Øystein Overrein fra Statens Naturoppsyn, som har tilsynsansvaret på Prestvannet.

- Jeg tror nok dette handler om uvitenhet. Det står ingen info om dette på Prestvannet og modellbåter er en årviss gjenganger. Jeg har selv observert to ungdommer som hadde kjørt båten på grunn  på en av øyene ute i vannet. De var i ferd med å gjøre i stand en badebåt for å dra ut og hente den, og dermed lage enda mer styr, sier Overrein.

Han mener at i alle fall voksne bør skjønne at når aktiviteten skremmer fuglene, så er dette lite smart,

- Da bør det ringe  en bjelle.

- Kan forlate reir

- Hvordan påvirker denne aktiviteten fuglelivet?

- Hvis dette skjer hyppig, kan fuglene både forlate reir og slutte og hekke. Forlater de reirene, er det fritt fram for reirrøvere som svartbak og gråmåse, sier Overrein, og legger til at modellbåter også kan skille de voksne fuglene fra ungene ute på vannet og gjøre ungene til lette bytter.

På bildet Nordlys publiserer i dag, ser man en modellbåt skremme opp smålom. Prestvannet er unikt i Norge med hele 10 par hekkende smålom.

- Det finnes andre fine områder hvor man kan kjøre modellbåt. Mange bruker Finnvikvannet, men på Prestvannet kan man altså ikke gjøre dette, understreker Overrein.

Han sier at  gjentatte brudd på fredningsbestemmelsene kan føre til anmeldelse.

Overrein roser derimot hundeeierne, han sier at han sjeldent påtreffer løse hunder på sine daglige turer rundt vannet, men minner om at å slippe hunder ut i vannet ikke er en god ide.

Kattene er verst

Men det er faktisk ikke hundene av de firbeinte som er den største trusselen for fuglelivet.

- Jeg skulle gjerne hatt båndtvang på katter også. De er en del av årsaken til at det krymper med måsunger og andunger på Prestvannet. På kveldene har de vannet for seg selv, og kattene har nok mange fugleunger på samvittigheten. Jeg har til og med hørt historier der katter kommer hjem med stokkand-hoder i munnen.

Også telting er forbudt. Overrein sier at de gangene det skjer, er det enten studenter eller tilreisende. Bålbrenning skal kun skje på de to stedene hvor det er etablert bålplass ved vannet, og all vegetasjon er fredet ved vannet. Det betyr at man heller ikke kan bryte av en gren og smi seg en pølsepinne.

Artikkeltags