Ilja Novikov ankom Norge onsdag ettermiddag og skal i Norge ha møter med Bergs norske advokat Brynjulf Risnes, blant annet for å diskutere hva de skal gjøre hvis etterforskerne gir dem beskjed om at de er ferdige med sitt arbeid.

– Jeg kan ikke forutsi etterforskernes skritt videre, men mitt personlige inntrykk er at etterforskeren nå kommer til å ta en pause med tanke på at en eventuell utveksling kan finne sted, sier Novikov til VG etter at han landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

Novikov sier til videre at et formål med hans Oslo-besøk er å sette seg inn i saken med den fengslede, spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev, der han håper det kan bli aktuelt med en utveksling mellom Berg og Botsjkarev.

Fredag 21. september ble den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) pågrepet i Norge, siktet for ulovlig etterretning. Han hadde da deltatt på et seminar på Stortinget.

– Det er mitt inntrykk at de tar en pause for å vurdere om det er aktuelt med et slikt bytte, sier Novikov.

Venter

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB at det foreløpig ikke er noe nytt i Bergs sak.

– Mitt inntrykk er at alle nå venter litt på saken i Oslo, og verken Novikov eller jeg har noe innsyn i den etterforskningen. Dersom det er en reell og alvorlig spionsak, er det naturlig at den blir en del av diskusjonen. Men dersom Politiets sikkerhetstjeneste kommer fram til at han ikke har gjort noe galt, er jo ikke det noe å gå videre med, sier Risnes utenfor møterommet der han og Novikov har kommet sammen.

Han sier det foreløpig ikke er noen konkret agenda for onsdagens møte.

– Vi har så vidt fått satt oss ned, og det er jo ikke så ofte vi har anledning til å treffes, sier Risnes.

Direkte kontakt

Novikov sier til Dagbladet at han tror det kan ha vært direkte kontakt mellom den norske Etterretningstjenesten og den russiske sikkerhetstjenesten FSB i saken.

– Det er grunn til å anta det. Jeg vet ikke hva som foregår, men med erfaring fra tidligere spionsaker er det all grunn til å tro at det har vært direkte kontakt mellom tjenestene. Denne kontakten er viktig for hva som skjer med Frode Berg, sier Novikov.

Han sier Berg er ved godt mot.

– Han håper arrestasjonen av russeren Mikhail Botsjkarev (51) kan føre til at han selv blir raskere løslatt og sendt hjem til Norge.

Møter familien

Risnes forteller at Novikov også skal møte Bergs familie mens han er i Norge.

– Noen fra familien kommer til Oslo, og de skal møtes her fredag, forteller advokaten. Novikov skal ikke reise til Kirkenes.

Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Nordmannen har innrømmet at han var kurer for den norske etterretningstjenesten. I starten av oktober ble han varetektsfengslet på nytt fram til 5. desember.