Gå til sidens hovedinnhold

På denne idrettsfronten tar damene helt over

Artikkelen er over 6 år gammel

Flest kvinner på startstreken i løpekonkurranser denne uka.

De var i flertall under Løpekarusellen mandag. Og de var i flertall på TUIL-stafetten onsdag, da den sprengte rekorden med 37 startende lag på startstreken mot fjorårets 33.

Løpsbølgen fortsetter med uforminsket styrke i Tromsø. Og på kvinnesiden har deltakelsen gått fra smul sjø til svært hav.

Under Tromsøkarusellen i Folkeparken mandag, sesongens tredje løp, deltok 279 kvinner mot 250 menn. I sesongens første og andre deltok henholdsvis 222 og 313 kvinner mot 173 og 252 menn.

På onsdagens stafett var det 16 rene kvinnelag, fordelt på 12 i den aktive klassen og mosjon/bedrift, i tillegg til fire lag i ungdomsklassen.

På herresiden var det elleve lag i aktiv og mosjon/bedrift, pluss tre ungdomslag, i tillegg deltok flere mix-lag.

– Det er flere dameløpere enn herreløpere for første gang her. Generelt løper flere og flere kvinner. Jeg tror mye av årsaken i Tromsø er løpekarusellen. Det har senket terskelen for mange kvinner med å løpe med startnummer på brystet, sier Hege Villumstad i TUIL Friidrett til Nordlys.

Jogging, før pizza og vin

«Run for fun» er et godt eksempel på det siste. Venninnegjengen på seks stilte for første gang til start i TUIL-stafetten.

– Vi er en gjeng som samles en gang i uka for jogging, pizza og vin. Vi så at det var stafett, og tenkte det var en festlig måte å sparke i gang løpesesongen, sier Eli Børve, Vilde Holtmoen, Monica Hultin, Anja Lisland, Marianne Kirkebakk og Solfrid Eik til Nordlys.

Alle er tilflyttet til Tromsø, der de har bodd i variende lengder.

– Vi har blitt kjent gjennom felles bekjente, og har mange felles interesser, som for eksempel å dra på turer.

Og de er ikke redd for å kaste seg med på konkurranse, selv om de aldri har løpt TUIL-stafetten før. Det endte med andreplass i mosjon/bedrifts-klassen, der tiden hadde holdt til å slå et av de fire aktive lagene på startstreken.

– Det er artig med konkurranse, og det er gøy å løpe på samme lag. Navnet vårt tilsier at vi ikke tar det så seriøst, men det gikk bedre enn forventet. Vi hadde mange lag bak oss, smiler venninnegjengen.

Fornøyd med opplevelsen i Tromsdalen.

– Ja, det var veldig artig. Og det var fint vær i tillegg. Det ble en fin opplevelse.

Hekta på løping

Andre som hadde en tilsvarende fin opplevelse var «Reservedeler» fra Northern Runners. Med en i manke måtte Kristina Nymo løpe både åpnings- og ankeretappen for laget.

De liker at damene har tatt styringen i løpsbølgen.

– Det betyr at vi er sprekest. Vi tar utfordringa, mens mannfolkene sitter hjemme i sofaen eller legger ungene, sier Karin Jensen, Herdis Giø, Linda Vik, Anne Elisabeth Evenseth, Anita Andresen, Nina Nymo, Kristina Nymo, Nina Olsen, Ingrid Hovda Lien og Magnhild Reddy Sørensen.

Northern Runners, den organiserte uorgansierte løpetreninga i Tromsø, samlet dem.

– Jeg så at det var en treningsgruppa på nettet, og møtte opp til ei økt for 2,5 år siden for første gang. Da ble jeg kastet rett inn i klubbmesterskap. Men jeg har blitt hekta, og vært med siden, sier Herdis Giø.

De mener løpekarusellen bidrar til at flere stiller i konkurranser.

– Du konkurrerer med deg selv, men det gir selvtillit å fullføre distanser. Det gjør at man våger å prøve på mer, sier Northern Runners-gjengen, som har et sosialt fokus.

– Vi reiser på klubbturer en gang i året. I fjor var det Oslo, med 70 stykker med. I år blir det Trondheim, der vi sikkert blir like mange fra Northern Runners.

Satser for fullt på løping

Raskest av samtlige kvinnelag var Tromsø Løpeklubb, med Elina Kilpeläinen, Cecile Olsen, Yngvild Kaspersen, Kathrine Kvernmo, Silje Theodorsen og Hilde Aders på laget.

– Det var artig. Det er jo litt nerver når man løper på et lag, man er redd for å ødelegge for de andre, sier debutant Kathrine Kvernmo.

Hun har trappet ned langrennssatsingen, men løper for å holde seg i form. Silje Theodorsen satser for fullt på langrenn, og er tatt ut på rekruttlandslaget neste sesong.

Yngvild Kasperesen satser også for fullt, men på løping. Hun ble nummer ni totalt i det ti kilometer lange Sentrumsløpet i Oslo forrige helg, som nummer to i sin klasse.

– Jeg satser på løping. Det var artig med Sentrumsløpet. Jeg skal være med på skyrace, men skal også prøve å forbedre tiden på mila. Det er artig å være og løpe forskjellige distanser. Det er de litt lengre løpene jeg satser på, sier den tidligere landslagsspilleren i fotball.

Cecilie Olsen er veteran i løpeklubben. Nå peiler hun seg inn mot terrengløp.

– Målet er å perse på Birken, halvamaraton terreng, sier Olsen.

Ankerkvinner Hilde Aders kom rett fra seier i 31 kilometer lange Hermannslauf i Bielefeld i Tyskland, der totalt syv tusen deltakere stilte til start.

– Jeg skal prøve meg på ultraløp i løpet av sommeren. Jeg er med på litt av hvert, men det er de lange løpene jeg satser på, sier Hilde Aders.

Elina Kilpeläinen løper orientering, og brukte TUIL-stafetten som trening foran årets sesong.

Her er link til resultater fra TUIL-stafetten

 

Kommentarer til denne saken