Den franske tv-kanalen France 5 viser i en ny dokumentar som ble sendt i beste sendetid søndag kveld hvordan norsk torsk sendes til Kina for å fylles med vann og kjemiske tilsetningsstoffer, før den returneres til Europa.

Boikott

Dokumentaren har allerede blitt delt og kommentert flittig på sosiale medier, og flere er sinte. På kanalens Facebook-side er det også en rekke som tar til orde for boikott av norske varer.

Norges Sjømatsråds fiskeriutsending i Frankrike, Paal Frisvold, sier til NRK at dokumentaren har engasjert mange franskmenn, men at det nødvendigvis ikke er positivt for Norge.

- Det som kommer fram i dokumentaren er uheldig for Norges omdømme, sier han til statskanalen.

Dokumentaren har fått navnet «Mollo sur le cabillaud?», som kan oversettes med «Forsiktig med torsken?».

Pumpes med vann og kjemikalier

På en video kanalen har fått fra den kinesiske fiskeindustrien får TV-seerne blant annet se hvordan torsken kuttes og fileteres før filetene sprøytes fulle av vann gjennom lange sprøyter. Deretter sendes de de 15 000 kilometerne tilbake til franske frysedisker.

Utstyrt med skjult kamera oppsøker tv-teamet den kinesiske paviljongen ved fabrikkene i Kina, hvor de presenterer seg som kjøpere av billig torsk. De tilbys da umiddelbart torsk injisert med vann.

Ved å pumpe vann inn i torskefileten økes vekten, og fisken oppnår derfor en høyere pris. I tillegg tilbys de å kjøpe torsk med kjemikaliet E-451, et stoff som sørger for at gammel og dårlig fisk kan se helt fersk og hvit ut.