Dette bildet fra Tromsø fikk førstepris: - Det er dessverre helt normalt

VANT FØRSTEPRIS: Strandrydding på Tussøya utenfor Tromsø. Lille Mathias løper for å hente kula som rullet avgårde.

VANT FØRSTEPRIS: Strandrydding på Tussøya utenfor Tromsø. Lille Mathias løper for å hente kula som rullet avgårde. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Prisdryss til tromsøfotografer.

DEL

Tromsøfotografene gjorde det sterkt i i Nordisk mesterskap i naturfoto. 375 fotografer hadde sendt inn 4800 bilder. Av dem hentet både Audun Rikardsen og Espen Bergersen hentet hjem førstepriser. Og i en konkurranse som handler om å vise frem naturen, er Bergersen ekstra glad for å vinne med et bilde som viser en av hans hjertesaker: Forsøpling langs kysten. Bergersen er selv blant idealistene som rydder strender utenfor Tromsø. Bildet som vant kategorien «Truet natur» ble tatt i perlen Tåfjorden, på Tussøya nord for Sommarøy.

– Vi var tre voksne og en åtteåring. Dette er det vi samlet i løpet av et par timer på 400 meter strandlinje. Det var kjøleskap, fiskegarn, flasker – alt som flyter. Et trist syn. Men dessverre helt normalt.

Misfornøyd skarv

Bergersen hadde søndag kveld ikke rukket å lese begrunnelsen etter prisutdelingen i Oslo Konserthus.

– Men jeg antar kontrasten mellom ren strand og masse søppel fungerte. Og Mathias på åtte blir prikken over i-en, uten ham ville ikke bildet fungert på samme måte. Bildet er ikke arrangert. Kula rullet ned, og han løp for å hente den.

HUSTRIG: Toppskarv fotografert ved Hornøya i Finnmark.

HUSTRIG: Toppskarv fotografert ved Hornøya i Finnmark. Foto:

Bergersen fikk også en tredje plass for et bilde av toppskarv i snøvær i kategorien fugl.

– Bildet er tatt på Hornøya utenfor Vadsø, Norges østligste punkt. Jeg lette etter en mørk bakgrunn og fant noen skarver i en fjellhule, og balanserte på en stein med lang lukkertid for å få frem snøværet. Han ser litt misfornøyd ut.

LES OGSÅ: Jeg måtte nesten dukke da de kom. Det var en utrolig kul opplevelse

Dronefoto

Bergersen fikk også en delt fjerdeplass i kategorien kreative bilder, for et dronefoto av måker som følger et sildegarn i Kaldfjorden. Bergersen har i det siste eksperimentert mye med drone.

MÅKER: Sildenot i Kaldfjord, fotografert med drone. De hvite strekene er måker som sirkler rundt fangsten.

MÅKER: Sildenot i Kaldfjord, fotografert med drone. De hvite strekene er måker som sirkler rundt fangsten. Foto:

– Det gir nye muligheter for bilder av kval og fugl på sjøen. Det er utrolig hva dronene kan gjøre. Bildet er tatt med ett sekund lukkertid. Mange lurer på hva strekene er, men det er altså måker.

Bergersen har de siste årene sanket både nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid. I november fikk han to av ti premierte bilder i prestisjetunge «GDT European Wildlife Photographer of the Year», også det for dronebilder.

Biolog

Bergersen er utdannet biolog, og medgir at det gir en fordel for å finne motivene. Han er mye på sjøen og er spesielt kjent for sine kvalbilder.

JAKTER KVAL: Espen Bergersen bruker store deler av fritiden til sjøs, på jakt etter kval og andre motiver.

JAKTER KVAL: Espen Bergersen bruker store deler av fritiden til sjøs, på jakt etter kval og andre motiver. Foto:

– Det har blitt litt utfordrende når vi må til Skjervøy for å finne kval, men det er jo artig at de får aktivitet der.

Han driver selskapet «Bergersen Naturgalleri» og fotograferer på fritiden, mellom turnusjobbing i Nordsjøen.

Etter neste runde i Nordsjøen skal Bergersen til Senja for å ta bilder på oppdrag. Og til Finse for å holde foredrag om kval.

– Men du har fortsatt ikke gjort heltidsjobb av foto?

– Jeg fikk 10.000 kroner i premiepenger denne gangen, men alt i alt er dette et tapsprosjekt om du regner arbeidstimer. Jeg er bare glad for å få holde på med fotografering.

PS: Prosektet "Ren kyst" har med støtte fra Tromsø kommune og Fylkesmannen i Troms produsert en prisbelønnet film om strandrydding utenfor Tromsø. Se den her:

Artikkeltags