Gå til sidens hovedinnhold

Tromsømann til topps i prestisjetung naturfotokonkurranse

Artikkelen er over 5 år gammel

Naturfotografen Audun Rikardsen fra Steigen i Nordland, nå bosatt i Tromsø stakk tirsdag kveld av med seieren for beste portefølje i den prestisjetunge konkurransen Wildlife Photographer of the Year

Etter å ha vokst opp i en liten kommune i Nordland, har Rikardsen fra lært seg å verdsette dyr som om de var mennesker, og har derfor også spesialisert seg på dyr fra havet - både når det kommer til yrkesvalg, men også til hobby.

Rikardsen har vunnet en rekke priser for sin fotokunst etter at han kjøpte sitt første speilreflekskamera i 2009, både i innland og utland. Han er spesielt kjent for sine ferdigheter innen undervannsfotografering, noe som kommer godt med i jobben som professor innen arktisk og marin biologi ved UiT - Norges arktiske universitet i Tromsø.

- Jeg kombinerer ofte hobby og jobb. Jeg bruker ofte kunnskaper jeg har tilegnet meg gjennom jobben for å få bildene til å sitte slik jeg vil ha dem, forteller en spent Rikardsen på telefon fra London hvor kåringen av Wildlife Photographer of the Year ble avholdt.

Sammenliknes med Oscar

Konkurransen Wildlife Photographer of the Year er like stort for en naturforograf som Oscar-utdelingen er for en skuespiller, men Rikardsen legger fortsatt vekt på at han ikke tar bilder for å delta i konkurranser.

Se bildeserie: Her er Rikardsens vinnerbilder

- Det er fint og flott å vinne konkurranser, men slik jeg tenker på det, er en konkurranse bare en bekreftelse på at det du leverer fra deg holder høy standard, og det er jo noe som motiverer deg til å fortsette, sier naturfotografen.

Den kategorien Rikardsen stakk av med seieren i,beste portefølje, gikk ut på at du skulle levere seks av dine beste bilder og få en helhetsvurdering. Her hjelp det altså ikke om du hadde et godt bilde - alle seks måtte ha samme høye standarden for å i det hele tatt ha en sjangs til å vinne.

- Ligger det mye arbeid bak konkurransebidragene?

- Ja, noen av bildene ligger det tre års planlegging bak, mens noen er kanskje litt mer spontane, sier han.

Rikardsen avslutter intervjuet med å fortelle at det betyr mye å få vist frem Nord-Norge fra sin beste side, da spesielt området rundt både Steigen og Tromsø.

Kommentarer til denne saken