Nylig måtte Caroline Berg Eriksen, som driver bloggen «Fotballfrue», tåle kritikk etter å ha innrømmet å ha retusjert bilder av seg selv. Nå møter Norges største blogger sterke beskyldninger om at hun også har jukset i sitt eget kommentarfelt.

En rekke skjermdumper av kildekoden fra bloggen til Eriksen viser at bloggens administrator har utgitt seg for å være blant annet lege og fysioterapeut, og skrevet støttende kommentarer til sine egne innlegg.

Disse fiktive brukernavnene har også også gått i debatt med andre brukere under falskt navn.

- Endret systemene

Fotballfrue er en av Norges desidert mest leste blogger, og i mai skrev Eriksen selv at 267.000 unike lesere er innom bloggen hennes hver uke.

- Jeg så det med mine egne øyne. Nå har de endret systemene på nettsidene sine, så det er ikke lenger mulig å påvise det ut fra kildekodene til sidene, sier Kvinneguide-brukeren «Nora Nordbo» til Nordlys.

Hun har tatt i alt 36 skjermdumper fra «Fotballfrue»-bloggen, som hun mener dokumenterer praksisen.

Nordlys har vært i kontakt med brukeren via telefon og kjenner hennes identitet. Hun vil ikke stå frem i saken.

"Hilsen lege"

En av skjermdumpene viser kommentarfeltet under et innlegg på Eriksens blog som har hovedtittelen «Mine beste tips mot PMS".

Av skjermdumpen kommer det fram at det hele utviklet seg til en diskusjon om hvorvidt en kvinne kan miste mensen av å trene for mye.

«At man mister mensen av å trene 6 ganger i uken er bare tull. Hilsen lege» skriver en bruker som kaller seg «Pia» i kommentarfeltet.

«Nordbo» hevder altså at dette er snakk om Caroline Berg Eriksen som selv kommenterer med en falsk bruker.

Nordlys har selv ettergått kildekoden via arkiverte websider, og funnet flere tilfeller der brukere med fornavn som "Marte", "Thea", "Hanne" og "Morten" kommenterer og imøtegår negative innlegg.  Av kildekoden fremgår det at disse kommentarene kommer fra administrator.

- På rett plass

I et annet innlegg på bloggen, dette med tittelen «Let's do this», har Eriksen angivelig også skrytt av sin egen rumpe, denne gang under kallenavnet «PT Åge».

«Rumpa er helt på rett plass her. Hilsen personlig trener», lyder kommentaren som er signert «PT Åge».

Bildeserie

Her er kildekodene som skal vise at Berg Eriksen fusker i egne kommentarfelt

SE DE ANGIVELIGE BEVISENE HER:

Manipulerte

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og forumet på Klikk.no ble stengt flere ganger av moderatorene på grunn av brukere som omtalte Eriksen i krasse ordlag.

Også Fotballfrues ektemann Lars-Kristian Eriksen møter lignende anklager rettet mot hans blogg «Sunt vett». I et av kommentarfeltene skriver «Thomas» at en av de Eriksens motdebattanter «fortjener en kule i panna».

Men skjermdumpene av det som skal være kildekoden viser at kommentaren er skrevet av bloggens administrator.

Beskyldningene har skapt sterke reaksjoner både i sosiale medier og i flere nettforum i helgen.

- Jeg er flau

Lars-Kristian Eriksen skriver i en mail til Nordlys at ekteparet ikke ønsker å uttale seg til avisen i forbindelse med denne saken. I mailen gir han imidlertid uttrykk for at de mener at disse skjermdumpene kan være manipulerte.

Etter å ha blitt kontaktet av VG velger Eriksen ved midnatt natt til mandag å gi en forklaring:

«Siden 2009 har det til tider stormet fælt på bloggen til Caroline. Det er flaut å innrømme, men nett-trollene har til tider greid å komme under huden på meg. Konsekvensen har ironisk nok vært at jeg ved anledninger har senket meg ned på deres nivå. Og i svake øyeblikk har jeg svart i kommentarfeltet på Carolines og min egen blogg under andre navn. Det har vært motivert av et behov for å forsvare familien min, og utløst av en dårlig impulskontroll.», skriver Eriksen i en epost til VG.

"Det er viktig for meg å understreke at det har vært meg og ingen andre som står bak denne barnslige oppførselen. Caroline har aldri, og ville aldri, holdt på slik. Mest av alt er jeg lei meg for å ha satt henne i denne klemma, det har hun ikke fortjent. (...) Jeg er flau, jeg er lei meg, jeg lærer. Det vil ikke gjenta seg",

Programmerer: Stor sannsynlighet

Programmerer Stian Andreassen i Gnist Design jobber til daglig med Wordpress, som er samme innholdsplattform som Caroline Berg Eriksen bruker på bloggen sin.

Han bekrefter at skjermdumpene indikerer at innleggene er skrevet av bloggens administrator.

- Basert på disse skjermdumpene er kommentarene det henvises til skrevet av noen som er logget inn på kontoen som administrator, fastslår Andreassen.

- Hvis disse skjermdumpene er ekte så vil det medføre svært stor sannsynlighet for at kommentarene er laget av såkalte falske brukere, hevder Andreassen.

Han legger samtidig til at det er fullt mulig å forfalske slike kildekoder.

- Men det ville nok tatt en god del tid å skulle forfalske så mange skjermdumper, sier Andreassen.

For moro skyld

Kvinnen som startet det hele, «Nora Nordbo», bedyrer imidlertid at alt er sant.

- Det gikk et rykte på nettet om det som pågikk. Jeg begynte å søke selv, bare for moro skyld, men etter hvert oppdaget jeg at kildekoden var i ferd med å forsvinne.

Bloggen skiftet domenenavn, og de gamle kildekodene forsvant ut på internettets søppelfylling.

- Det virket som de hadde skjønt hva som foregikk, og var i ferd med å skjule sporene. Derfor lette jeg enda hardere, sier «Nordbo», som ønsker å fremstå som anonym, av frykt for eventuelle represalier i form av netthets.

De fleste skjermdumpene som presenteres i denne saken er innhentet av denne kilden, hun forteller at andre eksempler er innentet av en annen forumbruker.

Selv vet hun ikke helt hva hun skal si til påstanden om at ekteparet Eriksen har forfalsket kommentarfeltene på bloggene sine.

- Det får hun nesten stå for selv. Men jeg synes jo det er litt drøyt at hun utgir seg for å være lege, og gir helsebaserte råd på bakgrunn av det, sier «Nordbo».

Hun la fredag ut et innlegg på forumet kvinneguiden.no, som siden har blitt slettet av administratorene.

Kan være ulovlig

Fagdirektør i forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, sier på generelt grunnlag at falske og redigerte brukerkommentarer – om de er relatert til markedsføring av kommersielle produkter - vil være problematiske med tanke på markedsføringsloven.

- Skjulte eller premierte avtaler, og også falsk forbrukeromtale, kan være urimelig handelspraksis. Derfor bør kommersielle aktører ha tunga rett i munnen når det kommer til dette, sier hun.

Hun forteller videre at de ofte mottar klager i forbindelse med markedsføringen som bedrives på diverse blogger, blant dem «Fotballfrue». De har sendt brev til Eriksen i forbindelse med merking av kommersielt innhold, men har nå inntrykk av at merkingen er blitt langt bedre.

- Vi har aldri opplevd et behov for å initiere saksbehandling på bakgrunn av forhold omliggende merkevaren «Fotballfrue».

Beskyttet tittel

Om hun har utgitt seg for å være lege i kommentarfelt, kan også dette være juridisk problematisk.

- Lege er en såkalt beskyttet tittel, så det er i utgangspunktet ikke lov å gi seg ut for å være det på noen som helst måte. Samtidig må det at man har utgitt seg for å være det resultere i en straffbar handling for at det skal være straffbart, sier førsteamanuensis ved det juridiske fakultetet ved UiT, Anett Beatrix Osnes Fause.