- Norge er passert fysisk internasjonalt

- VI HENGER ETTER: Tidligere fysisk trener for A-landslaget i fotball, og førsteamansuensis i idrett ved UiT, Svein Arne Pettersen, mener Norge er parkert fysisk i internasjonal fotball.

- VI HENGER ETTER: Tidligere fysisk trener for A-landslaget i fotball, og førsteamansuensis i idrett ved UiT, Svein Arne Pettersen, mener Norge er parkert fysisk i internasjonal fotball. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere fysisk trener for A-landslaget mener norsk fotball har forsømt den eksplosive delen av treningen.

DEL

Svein Arne Pettersen, tidligere fysisk trener for A-landslaget i fotball, mener Norge har forsømt den eksplosive delen av treninga i mange år, som igjen gjør at landslaget, en gang ansett som best trent i verden, nå henger etter fysisk.

Fredag møter Norge Malta på bortebane i EM-kvalifiseringen. Svein Arne Pettersen var fysisk trener for det norske A-landslaget i fotball i 2012 og 2013. Nå er førsteamanuensisen i idrett ved UiT tilbake i Tromsø etter ett år i Portugal.

Og Pettersen er klar på at Norge ikke lenger er blant de best trente nasjonene i internasjonal fotball.

– Vi er passert, vi er det. Hva skyldes det? Det er flere å velge mellom i mange andre land, men jeg tror vi har trent med feil fokus, og har dermed ikke lenger spillere i de beste ligaene, som får øvd på det høyeste nivået jevnlig, sier Svein Arne Pettersen til Nordlys.

For opptatt av utholdenhet

Norske spillere løper like langt som de beste i verden. Pettersen forklarer hvorfor han mener Norge henger etter fysisk.

– Norske spillere løper like langt i total løpsmengde som de beste. TIL kan vise til akkurat samme resultater som de beste lagene i VM på avstander, fra elleve til over 13 kilometer per kamp på enkelte spillere. Men Norge har vært for opptatt av aerob kapasitet. Det kan forklares med at vi er et land med utholdenhetskultur, og da har vi blitt opptatt av det selv i fotball, som ikke er en utholdenhetsidrett. Det er flere akselerasjoner, høyintensitetsløp og flere sprinter, det er det ingen tvil om. Men den totale mengden meter er ikke noe forskjell, sier Svein Arne Pettersen.

– Total løpslengde er egentlig uinteressant i fotball. det løpes ikke mer i de beste liganene enn i norsk eliteserie. Men det løpes mer med høyere intensitet hos de beste. Det er flere meter med større intensitet. Det kommer av at de er raskere, og kan behandle ballen i stor fart.

Det mener Pettersen skyldes at Norge ikke lenger har spillere i de beste europeiske ligaene og de beste klubbene, men også at norske klubber har prioritert feil og ikke trent riktig.

– Vi har mistet det at vi ikke får øvd på øverste nivå lenger, gjennom at vi ikke har spillere i de beste ligaene og dermed ikke tilpasset oss det som kreves der. Selv Albania har spillere i Serie A. Jeg mener vi har forsømt i stor grad det som går på hurtighetstrening og kanskje også styrketrening i norsk fotball. Vi har trent for lite hurtighetstrening, og når vi har gjort det har vi vært så opptatt av aktivitetsprinsippet at det har blitt utholdenhetstrening etter få gjentakelser, sier Svein Arne Pettersen.

Løper nok, men ikke fort nok

Han oppdaget trenden tidlig i virket som fysisk trener for A-landslaget.

- Jeg var med landslaget et par år. Vi så at vi ble for lette. Første gang vi så det var i Bangkok i 2012, der vi møtte Sør-Koreas U23-landslag. De var sterkere og mer "fit" enn oss, sier Pettersen.

Og mener det handler mye om kultur.

– Vi kommer ikke til kort i aerob kapasitet. Det er så tøvete å si at vi løper for lite. I Portugal var det diskutert hva du skulle gjøre fra 13-årsalderen. Det går på hurtighet, styrke og "agility", evne til å være i balanse i retningsendring og i stor fart. Som Lionel Messi. Utholdenhet er det ikke snakk om i det hele tatt. Det får man gjennom spill. Vi har en utholdenhetskultur i Norge. Ikke sprintkultur, bare se på hva vi vinner, det er i utholdenhetsidretter, sier Pettersen.

– Det går fortere, jo høyere nivået er. Det er ikke bare forflytning på banen, men hastighet på ballen og hva du gjør med ballen.  Det er en årsak, ikke bare at de er bedre trent i form av fysiologi, men de slår ballen bedre og forflytter seg raskere. Det handler om fotballforståelse og utførelse, sier Svein Arne Pettersen.

– Er norske fotballspillere for dårlig trent?

– I den norske forståelsen av å være dårlig trent, gjennom kapasiet og utholdenhet, bestemt nei. Men i forhold til hurtighet og styrke har vi blitt passert, både på grunn av feil trening og feil prioritering i trening, og det at vi ikke får øve på øverste nivå med skikkelig intensitet. Vi har et stykke jobb å gjøre, sier Svein Arne Pettersen.

Kopierer for mye

Og mener Norge har sett for mye til toppnasjoner i jakten på løsninger.

– Vi har nok blitt litt blendet av land som Spania, Portugal, etc, og sammenliknet oss med dem. De trener relativt kort, men ganske intenst, med treninger på 70-80 minutter. Så har det blitt en trend, men vi har ikke tenkt på at de spiller mange flere kamper enn oss. Det har gjort at det kanskje har blitt for lite trening igjen for vår del.

Han tror løsningen er enda mer invididuell tilpasset trening. Og mer trening.

– Vi må individualisere treningen mye mer. Forskjellige typer kan trene forskjellig, og tåle forskjellig belastning. Og ja, vi har nok vært for forsiktige. Vi har tenkt "freshness" i stedet for å tenke fitness. Jeg tror at vi må systematisere, spesielt det som går på hurtighetstrening og fotballstyrke. Det må kanskje inn fra 13-14-årsalderen. Og så må vi se på hvordan vi trener, sier Svein Arne Pettersen.

– Vi kan ikke sammenlikne oss direkte med Spania. Det går også på øvelser. Jeg har reist rundt og sett. De beste kan gjennomføre spill med elleve mot elleve på halv bane, men fordi ferdighetene er så gode, med førsteberøring og det å verne om ballen, så kan de gjennomføre treninger med høy intensitet. I Norge vil ballen være mye mer ut av spill, fordi vi ikke har de samme ferdighetene, selv på høyeste nivå. Derfor kan vi ikke kopiere, vi må tilrettelegge ut i fra der vi er, sier Svein Arne Pettersen.

Artikkeltags