Her ser du cupkampen Lillestrøm-TIL direkte!

NB! Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i april 2015.

Oppgjørene mellom TIL og Lillestrøm har en spesiell historie. Først og fremst gjennom den historiske cupfinalen i 1986, der «Gutan» tok sin første NM-tittel på Ullevaal mot storfavoritten fra Romerike.

Og hvem glemmer Mike McCabe og Jan Åge Fjørtofts slåsskamp i 1989?

Vi har tatt gjennomgang av TILs kamper mot Lillestrøm, og har rangert dette som de fem seirene som har betydd mest mot Lillestrøm gjennom årenes gang:

5. «Sleggas» snøjubel!

2-1, 8.oktober 1986, Valhall stadion.

TIL slet for å overleve i daværende 1.divisjon, og kommende seriemester Lillestrøm gjestet Valhall. LSK hadde ikke tapt på 14 seriekamper, men fikk det for tøft i snøværet i Tromsø. Før kampen leide TIL inn helikopter for å blåse banen fri for snø! Sigmund Forfang utliknet i begynnelsen av andre omgang, etter at André Krogsæter hadde gitt LSK ledelsen. I siste spilleminutt kom Trond Johansen alene med keeper. «Slegga» scoret, og feiret i snødungene utenfor banen. Det ble TILs siste serieseier i debutsesongen. Det berget kvalikplass, der TIL slo Drøbak/Frogn og Vidar og berget plassen.

 

4. Ramovic ydmyket i Alfheim-gjensyn

5-1, 17.september 2012, Alfheim.

Sead Ramovic hadde en turbulent karriere i TIL, og etter suksessrike sesonger forlot tidenes mestlønnede TIL-spiller klubben i 2010 med en avskjedsmelding av de sjeldne, der han skjelte ut klubb og medspillere. Ramovic returnerte som Lillestrøm-spiller i 2012, og måtte plukke fem baller ut av nettet. Fredrik Björck scoret ikke ofte for TIL, men den svenske midtstopperen noterte seg for to mål. Det samme gjorde Zdenek Ondrasek, og med en scoring av Thomas Kind Bendiksen i tillegg, ble det en overbevisende 5-1-seier for TIL.

 

3. Sjelden perle fra «Roardinho»

2-1, 25.september 2005, Åråsen stadion.

TIL slet for å berge plassen, og Steinar Nilsen hadde tatt over midlertidig etter sparkede Otto Ulseth. Magnus Powell ga LSK ledelsen, men Lars Iver Strand utliknet like før pause. Roar Christensen hadde pådratt seg en skikkelig «Donald-kul» i panna. Om det var avgjørende skal være usagt, men «Roardinho» ble matchvinner med ei skikkelig perle av en scoring i andre omgang. Han skrudde ballen i vinkelen fra 20 meter. Det bidro til at TIL berget seg nok en gang.

 

2. Berntsens gavepakker

2-1, 23.oktober 2006, Åråsen stadion.

På ny en sesong der TIL kjempet for livet for å berge plassen. Ivar Morten Normark fikk sparken tidlig, og Steinar Nilsen leder på ny «Gutan» som midlertidig løsning. 2-1-seieren på Åråsen var et ran. TIL ble rundspilt. LSK skulle hatt tre straffespark - minst! Men dommer Espen Berntsens avgjørelser gikk i TILs favør. Da var ikke Sigurd Rushfeldt mindre beskjeden enn at han satte inn 1-0 for TIL i andre omgang, og fikk et tilsynelatende billig straffespark som Ole Martin Årst satte inn til 2-0. Robert Korens redusering skapte spenning. Men TIL holdt ut, og berget seg plassen - igjen.

 

1. Sjokket på Ullevaal

4-1, 26.oktober 1986, Ullevaal stadion.

Vi nevnte det over. Cupfinalen i 1986 er kanskje den viktigste enkeltkampen i TILs historie. 4-1-seieren mot den suverene seriemesteren sjokkerte en hel fotballnasjon. Nils Solstad satte tonen da han klinket ballen i mål fra distanse etter bare to minutter. Lars Espejord fulgte opp med å heade inn 2-0. Bård Bjerkeland reduserte for LSK, men scoringer av Truls Jenssen og Tore Rismo i andre omgang levnet ingen tvil - TIL var norske mestere for første gang i historien! 4-1! 4-1! 4-1!

Seirene mot Lillestrøm hadde ikke smakt så godt, hvis det ikke var for at det finnes noen skikkelige nedturer også. Her er de fem vi mener har gjort mest vondt.

 

5. Beinbruddet på Åråsen

0-2, 22.septeber 1985, Åråsen stadion.

David mot Goliat i NM-semifinalen. TIL fra nivå to i Norge bet imildertid kraftig fra seg mot daværende serieleder i 1.divisjon (LSK tapte seriemesterskapet i siste serieomgang etter at Trond Sollied headet inn 1-0 for Rosenborg på Lerkendal mot nettopp LSK), men fikk en kraftig smell da Arne «Pøsen» knakk beinet etter en takling av LSKs Joar Vaadal. «Pøsen» kom aldri tilbake som spiller, og LSK vant 2-0. De sikret også kongepokalen i finalen etter 4-1-seier mot Vålerenga, der André Krogsæter scoret fire ganger.

 

4. Kollapsen

2-3, 3.august 2011, Åråsen stadion.

TIL kjempet om seriegull, og var på vei mot tre sterke bortepoeng mot Henning Bergs Lillestrøm på Åråsen. Magnus Andersen og «Mos» Abdellaoue hadde sørget for en komfortabel 2-0-ledelse. Men i løpet av åtte minutter snudde alt. Ohi Omoijuanfo reduserte til 1-2 etter 79 minutter, før Nosa Igebor utliknet  til 2-2 minuttet senere. Samme Igebor ble matchvinner da han satte inn straffespark fire minutter før slutt, etter felling av Saliou Ciss.

3. Ydmykelsen 1

1-6, 6.oktober 1991, Åråsen stadion.

TIL var tre fattige poeng fra å bli seriemester i 1990, men 0-0 mot Lillestrøm på Åråsen i siste serieomgang stoppet alle gullsjanser. Året etter kom den første av tre alvorlige TIL-smeller på Åråsen. Stein Amundsen ga LSK ledelsen, men Truls Jenssen utliknet. Derfra var det helsvart for «Gutan». Torgeir Bjarmann, Denns Schiller, Tom Gulbrandsen og Jan Ove Pedersen scoret i rask rekkefølge, før ydmykelsen ble komplett med at keeper Frode Grodås fikk sette inn LSKs sjette mål på straffespark. Vondt.

2. Ydmykelsen 2

6-0, 24.mai, 1992, Åråsen stadion.

Knappe syv måneder etter 1-6-tapet var TIL tilbake på Åråsen - bare for å oppleve en enda verre nedtur. Tore Kallstad ga LSK ledelsen, før Kenneth Nysæther økte til 2-0. Mons Ivar Mjelde og Stuar McManus scoret begge to ganger hver, og TIL ble sendt hjem som slakt med 0-6 i sekken. Vondt og verre.

 

1. Ydmykelsen 3

6-0, 13.august 2000, Åråsen stadion

TIL var ubeseiret på ti kamper og ankom Åråsen med god selvtillit som nummer tre på tabellen. Det skulle bli et nytt mareritt av en kamp. Arild Sundgot sendte LSK i ledelsen, før Torgeir Bjarmann økte til 2-0. Sundgot puttet to nye, før nåværende LSK-trener Runar Kristinsson satte inn to mål. 6-0, TIL sendt hjem som slakt på ny, og det ble starten på tre strake TIL-tap, som gjorde at TIL endte som nummer fire, kun tre poeng bak seriesølvet. Vondt, verre og verst.