Skjervøys fotballherrer berget akkurat plassen i årets 3. divisjon.

Kommende sesong har de valgt å hente inn Eline Torneus (28) som trener. Norges Toppidrettsgymnas-ansatte Torneus forlater dermed Fløyas damelag i 1. divisjon.

28-åringen blir den eneste kvinnelige herretreneren så høyt som nivå fire i norsk fotball, og gleder seg til den nye utfordringen.

– Jeg synes jo først og fremst det er ekstremt tøft gjort av Skjervøy at de tør å gå den veien. Det var vel ikke et tilbud jeg helt så komme, humrer Torneus, som i en startfase skal samarbeide litt med storebror Svenn Johansen om å lede Tromsø-delen av spillergruppa i daglig trening.

Johansen har sammen med Reidar Waage hatt det ansvaret i 2017.

– Svenn skal spille selv, så det er naturlig at han er inne og hjelper litt i starten, sier Torneus.

Av tidligere kvinner lokalt som har tråkket opp stien før Torneus med å lede herrelag finner man navn som Elin Nicolaisen, Berit Kjeldsberg og Hege Christensen.

– Det er damer med bein i nesa, så jeg skal ikke kimse av å slå meg sammen med dem, ler den nye Skjervøy-treneren, som gleder seg til å ta fatt i sin gamle og nye klubb over nyttår.

– Det kan bli ekstremt spennende og lærerikt. Jeg gleder meg veldig til det, og til å representere Skjervøy igjen – det var vel i 2005 jeg sist gjorde det. Da jeg flyttet hjemmefra som 16-åring, så jeg ikke for meg at jeg skulle tilbake til Skjervøy, medgir Torneus.

 

– Sitter dypt i hjertet mitt

Tilbakemeldingene etter at nyheten sprakk i Framtid i Nord (krever abonnement) torsdag kveld har vært svært positive.

– Det har vært veldig hyggelig. Det meste går på at det er tøft gjort – og at det er tøft gjort av Skjervøy, og det er jeg jo helt enig i, sier Torneus.

Hun er fullt klar over at herrefotballen ikke har en tradisjon for å regnes som likestillingens bastion.

– Jeg tar utgangspunkt i at jeg går inn og trener en helt vanlig gruppe, så er jeg mest spent på hvordan sesongen blir. Som barnespiller på Skjervøy ble vi alltid behandlet på lik linje med guttene, så det er en klubb som sitter dypt i hjertet mitt, sier hun til Nordlys.

 

– Et naturlig valg

Skjervøy-profil og medtrener over en periode, Reidar Waage, omfavner beslutningen til SIK-ledelsen.

– Vi på Skjervøy har jo lenge hatt lokal forankring i trenerne våre og laget ellers, der jeg har vært med på å dra lasset litt sammen med Svenn, blant annet. Da er det ganske naturlig at Eline, når hun har vært og hentet god erfaring, kommer inn, sier Waage.

– Det er nok mange som rynker på nesa over at vi har en kvinnelig trener på 28 år, men jeg mener det er veldig positivt – og som sagt et ganske naturlig valg med hennes bakgrunn og kompetanse. Det er en løsning jeg hilser velkommen. Det er utrolig artig å være en del av en klubb som tenker litt utenfor den normale boksen, mener Waage.

Fløya er på sin side på jakt etter en ny trener til damelaget i 1. divisjon, og håper de snart har en løsning på plass.

– Vi har gjort et par henvendelser, så får vi se om de personene er ledige, har lyst og så videre. Vi må få det på plass i løpet av relativt kort tid. Det fortjener jentene og alle som er involvert, sier daglig leder John W. Olsen i Fløya.