- TIL var for dårlig trent i fjor

BEVISTE FORFALL: Førsteamansuensis i idrett ved UiT, Svein Arne Pettersen, la frem tall som beviser at TIL var for dårlig trent i 2013-sesongen under Idrettshelga i Tromsø fredag.

BEVISTE FORFALL: Førsteamansuensis i idrett ved UiT, Svein Arne Pettersen, la frem tall som beviser at TIL var for dårlig trent i 2013-sesongen under Idrettshelga i Tromsø fredag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Svein Arne Pettersen mener å ha konkludert med at TIL ble fortere sliten i 2013 enn i 2012.

DEL

Førsteamanuensisen i idrett ved Universitetet i Tromsø har vært inne som fysisk trener rundt A-landslaget i fotball, og er sentral for det ettertraktede ZXY-analysesystemet som brukes på Alfheim.

I går snakket han til idrettsungdom under åpningen av Idrettshelga i Tromsø, og der trakk han frem noen nye tall han hadde kommet frem til.

De viser at antall høyintensitetsløp for TILs A-lag i kampene i 2012 ikke var merkbart endret i nedrykkssesongen i 2013.

Det var derimot antall akselerasjoner, der det var en markant nedgang på ett år.

– Basert på det ser det ut som om TIL i 2013 var dårligere trent, sa Pettersen til tilhørerne i salen i går.

– For opptatt av meter

Pettersen mener at man i fotballen har vært altfor opptatt av antall meter en spiller løper i løpet av en kamp.

Han føler seg trygg på at målinger av akselerasjoner er mer relevante for om spillere er godt og riktig trent for å tåle en kamp på 90 minutter.

– Det er den eneste forskjellen som tilsa at TIL ikke var like gode i 2013, den lå i antall akselerasjoner. Og jeg blir mer og mer overbevist om at det er den beste indeksen vi har for å måle tretthet i fotball – selv om det er noe som er vanskelig å se med det blotte øye, sier Pettersen til Nordlys.

– Har helt rett

Han understreker at dette er helt ferske tall han har kommet frem til, og at han ikke har diskutert det med noen av de som hadde ansvaret i TIL i 2013.

Han vil heller ikke gå inn på årets målinger i 1. divisjon.

– Der har vi fått et nytt system som er mer sensitivt og presist, så jeg velger ikke å gjøre sammenlikninger med det gamle.

Bjørn Vidar Stenersen, nå i FC København, var fysisk trener i TIL i perioden Pettersen viser til. Han vil ikke si at TIL-stallen jevnt over var dårlig trent, men gir Pettersen rett i mye.

– Det er riktig, det han sier om akselerasjoner. Det jeg ellers kan si, er at vi ikke taklet å individualisere treningen godt nok med det kampprogrammet vi hadde. Det er likevel ikke et svar som tilsier at man nå må trene to ganger om dagen og ha yoyo-tester hele tida, sier han.

Artikkeltags