Tromsøgutten Birger André Stangnes (18) flyttet for to og et halvt år siden til Telemark for å gå på toppidrettsgymnas der.

Den unge fotballkeeperen spilte i fjor for Pors Grenland i Porsgrunn, der han fikk fire seriekamper i 3. divisjon.

Utviklingen til unggutten har vært så pass bra at elitserieklubben Odd har fått øynene opp, og hentet ham inn på trening i vinter.

18-åringen fra Tromsø reiste mandag med Odd til La Manga, der laget til Dag Eilev Fagermo skal spille tre kamper mot kinesiske Shanghai Greenland Shenhua og de danske klubbene Horsens og Odense.

Den kinesiske motstanderen har kjente fotballnavn som Obafemi Martins og Demba Ba i spillerstallen sin.

– Jeg skal være med under hele oppholdet, så får vi se om det blir litt spilletid også. De har sagt at de er interesserte, men de vil se det an litt videre, forteller Birger André Stangnes til Nordlys.

 

– Det kribler litt

Han understreker at han har det fint i Pors Grenland, men er spent på å få muligheten i Spania med eliteserieklubben.

– Det er ikke så mange som får muligheten til å være med på treningsleir i ti dager med et elitelag, så det er veldig fint. Nå får jeg smake på et godt nivå i tidlig alder. Det er spennende – det kribler litt, sier 18-åringen, som flyttet sørover for å satse som keeper.

– Jeg ønsket et miljøskifte, og så hadde jeg hørt at de er flinke her på å utvikle keepere. I tillegg er det mange klubber her nede på et bra nivå, det er veldig sentralt. Jeg synes jeg har gjort et godt valg, sier han.

– Utgangspunktet mitt er at jeg skal spille for Pors i år også, men kommer det et kontraktstilbud, får vi se hva som skjer. Det er spennende, i hvert fall, mener Stangnes.

 

Rossbach: – God erfaring med unge keepere

Den han har blitt ledet av i vinter og skal ledes av under oppholdet i La Manga, er et relativt kjent navn for de som holder med TIL og husker noen år tilbake.

Keepertrener i Odd er Einar Rossbach, som sto i mål for TIL i sølvsesongen i 1990 og står igjen i historiebøkene som en av de aller beste keeperne klubben har hatt.

Han liker det han har sett så langt av Birger André Stangnes.

– Han kom til Skien for et par år siden, og vi har fulgt med han litt. Han har hatt en fin utvikling her nede. Nå vil vi se litt nærmere på han, for å se om han kan ta ytterligere et par steg, sier Rossbach til Nordlys.

Odd har per i dag to keepere i førstelagsstallen, Einars sønn Sondre Rossbach (21) og like gamle Viljar Røsholt Myhr.

– De er begge inne i sitt siste kontraktår, så vi ønsker å finsikte litt med tanke på hva vi gjør videre, sier Einar Rossbach, som har god oversikt over hva som skjer i Stangnes' og sin egen gamle klubb Pors.

– Pors er som Tromsdalen, det er korte avstander. Samtidig er det et steg opp for Birger, og det steget må han ta hvis det skal bli aktuelt med noe mer – men vi har god erfaring med unge keepere, så vi er ikke redde for å satse på noen som er ung, sier Einar Rossbach.