- Det var som ei elv av oljesøl

Artikkelen er over 5 år gammel

Varslet politiet om utslipp midt i Tromsøysundet.

DEL

Politiet i Tromsø ble tirsdag ettermiddag varslet om et utslipp midt i skipsleia under Tromsøbrua. Det var en turgåer på vei fra Tromsøya til Tromsdalen som oppdaget forurensingen, som ga bølgene under brua et klart regnbueskimmer av farger.

- Det virket som et betydelig utslipp, og det er jo ikke bra. Det var som ei elv av tydelig oljesøl, forteller Ragnar Norum.

Fugler berørt

Han lurte først på om han skulle varsle politiet om utslippet, men bestemte seg først da han returnerte over Tromsøbrua rundt klokka 15.00 tirsdag. Da så det nemlig ut til at utslippet hadde økt i styrke.

- Jeg så også ærfugl som svømte i sølet, sier Norum.

Politiet rykket ut, og varslet også Brann og redning. Etaten er en del av det interkommunale utvalget mot akutt forurensning (IUA).

- Vil fordampe

Leder ved Brann og rednings varslingsavdeling, Per Ole Sivertsen, bekrefter at de rykket ut til stedet.

- Men det var ikke noe vi kunne gjøre. Vedkommende som var ansvarlig for utslippet, hadde selv tatt affære, sier Sivertsen.

Han sier det dreide seg om et dieselutslipp, og at det ikke var store mengder.

- Men det skaper en film på overflaten - såkalt "blue shine", som gjør at det kan se verre ut enn det er. Det vil fordampe etter hvert, sier Sivertsen.

Plikter å varsle

Alle som oppdager akutt forurensning, plikter å varsle via nødnummer 110. Forurensningsloven krever også at alle som driver virksomhet som kan medføre akutt forurensning, skal ha nødvendig beredskap for å hindre, oppdage, stanse og redusere skadene av slik forurensning. Det er forurenser som skal dekke kostnadene ved å begrense forurensning, samt erstatning ved skader på miljø og eiendom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken