Forsvarsminister til CNN: - Norges forhold til Russland vil aldri bli normalt

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ine Eriksen Søreide refses etter å ha «avlyst» normalisering.

DEL

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har dårlig nytt til alle som håper på et bedre forhold til naboen i øst.

Det skriver iFinnmark torsdag kveld.

– Jeg advarer mot å tro på at dette er noe som vil passere. Situasjonen er svært forandret. Det er ikke mulig å gå tilbake til en slags normal situasjon, fordi normalitet ikke eksisterer, uttalte hun i et intervju CNN publiserte torsdag.

– Uklok uttalelse

Ministerens avvisende ordlyd skuffer Rune Rafaelsen; seniorrådgiver i Barentssekreteriatet. Arbeidsstedet hans koordinerer blant annet folk-til-folk samarbeid over grensen. Rafaelsen tror dette arbeidet kan bedre forholdet.

– Å si at dette er for evigheten, det mener jeg er en uklok uttalelse, forteller Rafaelsen.

– Men er det riktig?

– Jeg vil ikke være kategorisk. De som sier «det og det vil skje i Russland» er ikke folk man skal lytte til. For oss handler dette om å holde forholdet mellom Per og Vladimir normalt, svarer seniorrådgiveren.

Nato-land sendte fly på vingene hele 400 ganger i fjor for å møte russiske jagere. En økning på 50 prosent siden 2013. Selv om norsk luftrom ikke ble krenket, var en russisk og en norsk jager svært nær ved å kollidere.

6.000 døde

Rafaelsen sier naboskapet er krevende, og nevner konfliktene under den kalde krigen. Han har tidligere åpnet sine foredrag med å omtale Norge-Russland-forholdet som historisk godt.

– Det kan jeg ikke gjøre lengre. Det er krig i Europa. Snart har 6.000 mennesker dødd. Det er trist, men for meg er håpet viktigst, legger han til.

Kun en utfordring

Grensepasseringene over Storskog har sunket med en tredjedel siden Ukraina-krisen startet. Sanksjoner fra begge sider bremser handelen.

– Hvordan kan vi gjenoppbygge forholdet?

– Gjennom det daglige, konkrete arbeidet innen kultur og næringsliv. For å si det tabloid: vi har kun en reell utenrikspolitisk utfordring i Norge, og den er her i nord, legger han til.

Forsvarsministeren mener aktiviteten i nord er mer kompleks. Særlig i lufta.

– Vi holder kommunikasjonskanalene med våre operasjonelle hovedkvarter åpne, selv om alt militært samarbeid er suspendert, sa hun til CNN.

Søreide mener president Putins retorikk om Ukraina minner om den han brukte som statsminister under Georgie-invasjonen i 2008.

– Vi ville se Russland som en strategisk partner og prøvde å se på Georgia som et unntak, sier hun til CNN.