Nettsted: Forsvaret leide inn fritidsbåt for å beskytte det amerikanske skipet

PÅ VAKT: Her ligger en amerikanske missilcruiseren til kai i Tromsø. Ved siden ligger en fritidsbåt som  ifølge Aldrimer.no var satt inn som sikkerhet.

PÅ VAKT: Her ligger en amerikanske missilcruiseren til kai i Tromsø. Ved siden ligger en fritidsbåt som ifølge Aldrimer.no var satt inn som sikkerhet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Pinlig, ynkelig og militærfaglig uforsvarlig.

DEL

I forbindelse med at NATO-ubåter i forrige uke skulle øve i nord, la en amerikanske missilcruise til kai i Tromsø. Det norske bidraget for å ivareta sikkerheten var i følge nettstedet aldrimer.no en leid 20 fots fritidsbåt.

Til nettstedet forteller kilder at Forsvaret hadde militær eskorte inn og ut av fjorden, men ved beskyttelsesoppdraget ved kaiområde var fritidsbåten Norges bidrag til styrkebeskyttelse.

- Militærfaglig uforsvarlig

Personer i Forsvaret opplyser til nettstedet at soldatene om bord i den sivile båten ikke hadde annet enn håndvåpen tilgjengelig.

– Pinlig, ynkelig og militærfaglig uforsvarlig, sier forsvarskilder til aldrimer.no.

Sjøheimvernet (SHV), som har flerbruksbåter med 12,7mm maskingevær, ble besluttet å legges ned, og ettersom SHV er under avvikling, er flerbruksbåtene avhendet.

Major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Nordlys at Forsvaret ikke kan gå i detalj på hvilke ressurser som ble brukt under oppdraget.

- Det ble satt inn ressurser i henhold til den trusselvurderingen som var i Tromsø den mai-helgen. Hvordan man utøver oppdraget vil ha sammenheng med trusselvurderingen og de ressurser som settes inn.

- Kunne satt inn mer ressurser

Stordal forteller at om trusselen hadde vært vurdert annerledes, kunne man satt inn mer ressurser, som kystjegerkommandoens stridsbåter, også under vaktholdet ved kai.

- Så er det også slik at man må bruke de ressursene man har. Vi har jo hatt andre ressurser tidligere, som Sjøheimvernets fartøyer, men vi må bruke de ressursene vi til en hver tid har.

Han opplyser at Forsvaret ikke har fått noen tilbakemelding fra amerikanerne om at styrkebeskyttelsen ikke var tilstrekkelig.

- Heller ikke de soldatene som utførte oppdraget har gitt tilbakemelding om dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken