Russlands nordflåte i full alarmberedskap

BEREDSKAP: Russlands nordflåte i full alarmberedskap. Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk, 150 kilometer fra norskegrensen. Bildet er fra en tidligere millitærøvelse i Severomorsk. Foto: NTB Scanpix

BEREDSKAP: Russlands nordflåte i full alarmberedskap. Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk, 150 kilometer fra norskegrensen. Bildet er fra en tidligere millitærøvelse i Severomorsk. Foto: NTB Scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det melder TV2. De siterer det russiske nyhetsbyrået Sputnik, som skriver at ussiske Nordflåten satt i full kampberedskap i morgentimene i dag.

Hensikten skal ifølge forsvarsminister Sergej Sjoigu være å teste avdelingenes beredskapsnivå.

38 000 soldater, 41 overflateskip, 15 ubåter og over 110 fly og helikoptre skal i følge forsvarsministeren delta i øvelsen, skriver TV2.

Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk, 150 kilometer fra norskegrensen, og rundt 20 mil fra Kirkenes.

Les her: - Russland er villig til å strekke seg langt for å forsvare sine ressurser (Nordlys Pluss)

Samtidig som Norge øver

Alarmberedskapen skjer samtidig som Norge avholder storøvelsen Joint Viking. I overkant av 5000 personell fra Sjøforsvaret, Hæren, Luftforsvaret, Forsvarets spesialstyrker, Heimevernet, Forsvarets operative hovedkvarter, Forsvarets logistikkorganisasjon, Cyberforsvaret og Forsvarets sanitet  deltar på øvelsen.

Joint Viking er den stølrste millitære øvelsen på flere tiår, og foregår i Finnmark.

Les mer: Forsvaret frykter russisk invasjon i Finnmark (Nordlys Pluss)

Frykter angrep på Finnmark

– Vi registrerer at naboen øver, på samme måte som vi trener på vårt eget område. Vi forholder oss bare til at vi holder en stor øvelse nå som har vært godt varslet i god tid på forhånd, som vi har hatt stor åpenhet rundt. Om deres øvelse er et svar på denne eller ikke har jeg ikke lyst til å spekulere i eller uttale meg spesifikt omsier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter Brynjar Stordal til TV-kanalen.

Ifølge Sputnik vil øvelsen bli holdt på land, til havs og i luften. Øvelsen er beregnet til å vare i fem dager

Les også: Så nært som russergrensen har Norges største krigsskip aldri vært

Nordlys har tidligere skrevet at Forsvaret arbeide med et nytt planverk for forsvaret av Norge, Joint Norway.

Et av scenarioene Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) ser for seg, er en russisk invasjon av Øst-Finnmark i forbindelse med militære fremstøt mot de baltiske landene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken