Kystvaktens nye helikoptre skulle vært satt inn i tjeneste allerede i 2005, og skulle vært i full operativ drift i 2008.

Det nærmer seg nå en relativt stor skandale for Forsvarets investering.

NH90 har kostet skattebetalerne hele syv milliarder kroner, men helikoptrene som skulle erstatte gamle Lynx som ble operativt for Luftforsvaret i 1983.

Den siste maskinen hadde sitt aller siste operative oppdrag 7. desember 2014.

Manglende planlegging

I 2017 har Kystvakten hatt ett skip med en NH90-maskin, men ifølge NRK har ikke helikopteret en eneste operativ flytime dette året. Kystvakten fryker nå at det vil ta ytterligere fem år før de har alle sine maskiner i drift. Totalt er bestillingen på 14 helikoptre, hvorav åtte skal til Kystvakten, og Sjøforsvaret skal bemanne sine fregatter med de siste seks. Kystvakten slår nå alarm angående den manglende helikopterberedskapen langs kysten av Norge.

– For oss innebærer dette at vi har en operativ evne, men ingen kapasitet. Vi har med oss helikopteret ut, og vi kan gjøre et enkelt søk i lufta, men vi kan ikke planlegge med bruk av helikopteret, sier stabssjef Morten Jørgensen i Kystvakten til NRK.

Kan leie fly

Selv om maskinene skal komme i full drift, vil ikke NH90 kunne erstatte kapasiteten Kystvakten hadde med Lynx. Dette skyldes ifølge Jørgensen at det nye helikopteret har større krav til vedlikehold per flytime.

– Vi vil aldri nå det behovet kystvakten var ment å dekke selv om vi får alle de seks NH90-helikoptrene operativt. Det behovet på antall flytimer vi hadde og som ble meldt inn før anskaffelsen, vil vi aldri kunne nå med vedlikeholdskravene på NH90, sier Jørgensen til NRK.

NRK skriver at Kystvakten planlegger å leie inn Kystverkets fly for å bøte på mangelen, men at flyene ikke vil kunne plukke folk opp av vannet ved behov. I tillegg har man ikke mulighet til å sette kontrollører om bord i fiskefartøy ved bruk av helikoptre.