«Kun tilfeldigheter gjorde at ingen ble skadd eller omkom», står det ifølge VG i den interne undersøkelsesrapporten laget ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Hendelsen det gjelder skjedde under øvelsen Joint Viking i Finnmark i mars i år. En av Forsvarets stormpanservogner, CV 90, fra Telemark Bataljon gikk gjennom isen på et vann på Sennalandet, med fire soldater ombord.

Ingen ble skadet i hendelsen, sa Forsvaret etterpå.

Bakgrunn: Her stikker stridsvognen opp av isen

- For små marginer

Hendelsen skal ha blitt vurdert som alvorlig av sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, og det ble av den grunn satt ned en kommisjon for å undersøke saken.

– Det er en alvorlig hendelse, og en av grunnene til at vi satte ned en kommisjon, er at marginene som gjorde at dette gikk bra, er mindre enn det vi er komfortable med. Vi ønsker å finne ut på en ordentlig måte hvordan vi kan unngå at det skjer igjen, sier pressekontakt Brynjar Stordal til VG.

Les mer: Forskremt isfisker da stridvognen kom mot ham: – Det føltes som om man satt på sjøen

Offentliggjøres i høst

iFinnmark skrev i vår at årsaken til ulykken var en feilnavigering. Oberstløytnant og talsmann for Hæren, Ole Johan Skogmo, opplyser at det aldri var meningen av det mellom 23 og 35 tonn tunge kjøretøyet skulle ut på isen.

– De ble et offer for det som mange kan bli et offer for når de er på vidda: De lar seg lure av at snø og vind har endret konturene og oppfatter ikke helt hvor de er hen, sier han.

Rapporten er foreløpig på en intern høring, og vil komme ut som offentlig sluttrapport i løpet av høsten, skriver VG.

Fakta

Vognen som ble berget veier mellom 23 og 35 tonn, avhengig av utstyr. Det norske Forsvaret har over 100 CV90 panservogner, kjøpt fra Sverige og den har blant annet blitt brukt i Afghanistan.

Joint Viking 2017 er en nasjonal øvelse der hovedmålene er å øve på krisehåndtering og forsvar av Norge. Omkring ​​​8.000​ soldater deltar på øvelsen, blant dem 700 soldater fra USA og Storbritannia.