NRK: Hærsjefen irettesatt av forsvarssjefen etter møte med stortingspolitikere

TROMS-MØTE: Hærsjef Odin Johannessen møtte Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de var på tur til Troms 14. og 15. mai. Arkivfoto: Thor Håkon Bredesen/Forsvarets mediesenter

TROMS-MØTE: Hærsjef Odin Johannessen møtte Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de var på tur til Troms 14. og 15. mai. Arkivfoto: Thor Håkon Bredesen/Forsvarets mediesenter

Artikkelen er over 2 år gammel

Ifølge NRK ble hærsjef Odin Johannessen irettesatt av forsvarssjefen etter at han ga en orientering om Hæren til stortingspolitikere tidligere i måneden.

DEL

Johannessen møtte Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de var på tur til Troms 14. og 15. mai. Der tok han blant annet opp mangelen på stridsvogner og helikoptre, men opplyste også om andre forhold i Hæren.

Ifølge NRK tok forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen direkte kontakt med Johannessen like etter reisen og irettesatte ham.

Kilder sier til nettstedet aldrimer.no at Forsvarsdepartementet fikk vite om innholdet i møtene. Departementet skal så ha henvendt seg til forsvarssjefen som i sin tur kontaktet hærsjefen.

– Jeg reagerer sterkt

Politikerne som var med på turen reagerer sterkt på opplysningene.

– Jeg reagerer sterkt dersom det er sånn, med forbehold om at det er riktig, at Hærsjefen får beskjed om å ikke gi Stortinget fullt innsyn i situasjonen for Hæren. Det er vi avhengig av for å fatte opplyste vedtak i Stortinget, sier Frps forsvarspolitiske talsperson Per-Willy Amundsen.

Han oppfattet at politikerne som var med på turen fikk et nøkternt og reelt bilde av Hæren, uten at forholdene ble skjønnmalt.

Fornøyd med informasjonen

Senterpartiets Liv Signe Navarsete var også fornøyd med den informasjonen de fikk.

– For oss er det viktig å snakke med dem som har skoene på, og ikke bare de som sitter bak skrivebord her i Oslo. Jeg vil ta sterkt avstand fra den type refs om den har funnet sted. Det er veldig ufortjent. Vi opplevde korrekt, skikkelig informasjon, sier hun.

Verken hærsjefen eller forsvarssjefen vil kommentere saken.

Artikkeltags